Az új vezérigazgató dinamikusabb szemléletet hozott

RÁCZ ATTILA: VERSENYTÁRSAK HÍJÁN MAGUNKTÓL KELL A LEGJOBBNAK LENNÜNK - Dániel Viktória riportja

Dinamikusabb szemléletet hoz az új vezérigazgató

Közel 120 települést, 300 ezer fogyasztót szolgál ki nap mint nap a Pannon-Víz ZRt, a hálózat viszont nem mindig tud lépést tartani az igényekkel. Az új vezérigazgató határozott elképzelésekkel lát neki feladatainak.

Fotó: Huszár Gábor, Kisalföld

„Az, aki megelégszik a tegnap eredményeivel, másnapra elavulttá válik” - vallja Rácz Attila, aki sokévnyi hazai és nemzetközi vezetői tapasztalattal lett a Pannon-Víz elnök vezérigazgatója.

FEJLŐDNI KELL

A közgazdasági szakember számos nemzetközi munkacsoportban dolgozott már, és az ott látott technikákat szeretné itt is használni.
- Egy egészen új szemléletet szeretnék meghonosítani, ami dinamikusabb és korszerűbb. A munkába állásomat követően minden szakterület vezetőjével egyeztettem és mindenki nyitott a fejlődésre. A szolgáltatási területünkön lévő víz és szennyvízhálózatot messze nem azokra a kapacitásokra tervezték, amelyekkel ma kell megbirkózniuk. Emellett pedig sajnos a szükséges beruházások és karbantartások is elmaradtak. Napjainkban kulcskérdés az informatikai fejlettség is, ahol egy sokkal inkább felhasználóközpontú, a pandémiás helyzetnek megfelelő rendszert kell kiépítenünk. Azt szeretném elérni, hogy az okostelefonról bárki el tudja intézni vizes ügyeit, legyen az számlafizetés vagy hibabejelentés - mondta el lapunknak a vezérigazgató.

KIHÚZNI A DUGÓT

Rácz Attila azt is elmondta, hogy a korábbi időszak vízelvezetési gondjait is górcső alá vették.

- A győri szolgáltató cégekből alakult egy munkacsoport, melynek feladata a csapadékvíz elvezetési gondok összehangolása. Ennek vezetésére szintén engem kértek fel. Első lépésként a munkánk fokozott összehangolásával és a meglévő források felhasználásával a legnagyobb problémákat kezeljük. Már ezeknek az apró változásoknak az eredményei is jól láthatók, hiszen a szeptemberi esők alkalmával nem kerültek víz alá teljes utcák, de még hosszú út áll előttünk. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy Győr és a környező térségek népessége is ugrásszerűen nőtt az utóbbi években. A csatornahálózatot nem ilyen léptékű terhelésnövekedésre tervezték, ezért mindenképpen szükséges a bővítés. Az nem megoldás, hogy az évi 5-6 nap özönvízhez igazítjuk a kapacitásokat, mert ilyenkor ugyan 100%-on pörögnek a gépek, de a többi 300 napon csak 20%-on működnének, és ezzel energiát pazarolnának.

Egy jól tisztított hálózat képes a szélsőséges helyzeteket is kezelni. A víz nem állhat napokig az utcán. Ezt fogjuk megoldani. Emellett komplex hosszú távú fejlesztésekben gondolkodom, ehhez azonban meg kell becsülni az elkövetkező 5-20 év lakossági, ipari és klímaváltozási folyamatait.

A Pannon-Víz jövőbeli munkálataival kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy ezentúl a csatornák állapotának vizsgálata és az esetleges hibák javítása folyamatos lesz, nemcsak Győrben, hanem az összes hozzájuk tartozó településen. Ezen túl pedig azokat a településeket is fejlesztik, ahol még nincs, vagy nem teljes körű a csatornázottság.

AZ A JÓ, HA LÁTHATATLANOK A VÍZÜGYESEK

- Szeretnénk úgy dolgozni, hogy az emberek számára a munkánk észrevétlen maradjon. A csapból folyjék a víz, ha megnyitják, a csatornából pedig tűnjön el a szenny- és a csapadékvíz, ez az, amit elvárnak tőlünk. Az, hogy emögött milyen háttérmunka van, a mi dolgunk, és ez így is van rendjén.

 

 

 

Az elmúlt napokban szinte folyamatosan esett az eső, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan dolgoznak a megfelelő vízelvezetés biztosításán a Pannon-Víz, a Győr-Szol, az Útkezelő és a Magyar Közút szakemberei. Rácz Attila, a Pannon-Víz vezérigazgatója és a csapadékvízzel foglalkozó operatív törzs vezetője ugyanis az összehangolt munkában hisz, amiből az említett szervezetek mindegyike kiveszi a részét.

 

 

 

 


Fotó: O. Jakócs Péter, Győr Plusz Média

Rácz Attila István, a Pannon-Víz Zrt. szeptember 1-én kinevezett elnök-vezérigazgatója jelentős szervezeti, és ezzel kapcsolatban személyi változásokat hajtott végre a társaságon belül. Az elnök-vezérigazgató a Győr-Plusz médiának nyilatkozott a változásokról.

" Mint ahogyan azt korábban is jeleztem, a Pannon-Víz Zrt. működését úgy fogom átalakítani, hogy a cég hatékonysága lényegesen javuljon. A most elkezdett személyi változások ezt a célt szolgálják. A múlt héten személyesen találkoztam valamennyi tulajdonos önkormányzat polgármesterével, és biztosítottam őket arról, hogy számomra a falvakban és a városokban élő fogyasztók egyformán fontosak.

Az üzemmérnökségeket bejárva mindenhol elkötelezett munkatársakkal találkoztam. Meggyőződésem, hogy ott lehet eredményesen dolgozni, ahol három dolog biztosított: a szakértelem, az akarat és a munkafeltételek. Az első kettő megvan, a harmadikat a vezetésnek kell megteremteni.

 

Üzemmérnökség vezetőink: Lipovics János Kapuvár-Csorna Üzemmérnökség vezető, Spissich Ákos Győri Üzemmérnökség vezető,

Hegyi Zoltán elnök-vezérigazgató helyettes eddigi munkáját rendkívül nagyra értékelem, tapasztalatára és kiterjedt kapcsolatrendszerére a továbbiakban elnöki tanácsadóként számítok.

Ha szakmai körökben bármikor felmerül a PANNON-VÍZ neve, akkor mindig elhangzik Hegyi Zoltáné is. Elképesztően tájékozott, a kisujjában van minden adat és információ" - fogalmazott Rácz Attila elnök-vezérigazgató. Az előttünk álló nehéz időszakban olyan munkarendet és szervezeti struktúrát fogok kialakítani, mely egyszerre eredményorientált ugyanakkor figyelembe veszi a kollégák és családjuk egészségi állapotát, életkorát is. A „Hegyi Zoli” név fogalom, olyan érték, melyre vigyáznunk kell! Nagyon örülök, hogy igazgató úr elfogadta a felkérésemet, mert még hosszú ideig szeretném magam mögött tudni támogatását. Riportunkban Hegyi Zoltánnal, az Elnöki Tanácsadó Testület vezetőjével beszélgetünk >>>

 

Biztos vagyok abban, hogy a megkezdett átalakítások fel fogják pörgetni a cég működését, melynek pozitív hozadékait a mintegy 300 ezer fogyasztó érzékelni fogja " - fejtette ki az elnök-vezérigazgató.

Balról: Szőgye Vízműtelep, Szennyvíztisztító telep Győrsövényházán és szárnykerekes vízmérő bemutató modellje

 

NÉVJEGY:

A napokban a Pannon-Víz Zrt. élére kinevezett 52 éves debreceni születésű menedzser megbízásával egy hazai és nemzetközi szinten is elismert szakembert sikerült Győrbe hozni. A kétgyermekes okleveles közgazdász végzettségű, nemzetközi MBA diplomás cégvezető korábban önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő cégeket irányított, valamint állami tulajdonú víziközmű vállalatokat vezetett. Célja, hogy Pannon-Víz Zrt. a jelenleginél korszerűbben, hatékonyabban működjön, és az átalakuló ágazat vezető szereplőjévé váljon.

 

 

Sajtó megjelenések:

Győr Plusz TV riport 2020. szeptember 10. >>>

Győr Plusz riport 2020. szeptember 18. >>>

 

 

Pályázat