Új kutakkal készülünk a nyári csúcsfogyasztásra

  

Új kutakkal készülnek a nyári csúcsfogyasztásra a pannon-vizesek, a metsző februári hidegben kútfúrók dolgoznak Győr határában. Minden szakmának megvannak a szépségei. Nekik például tél közepén kell kiköltözniük lakókocsiba egy mezőre, mozgatni és igazítani a hatalmas fém csöveket, fúrófejeket. Fokozatosan mélyítik a furatot, több órás fúrási ciklusokkal. A különleges teherautóra szerelt hatalmas dízelmotor monoton morgása messzire hallatszik. Gyakran olyan erős a szél, hogyha nincs rendesen becsatolva a bukósisakunk, leröpíti a fejünkről.

A munka nagyobbik felével kész vagyunk, a furat már elérte a kívánt, 40 méteres mélységet. -tudtuk meg Biczó Lászlótól, a Pannon-Víz Zrt. műszaki ellenőrétől. Még ezen a héten beépítik a szakemberek a mellettem látható 40 cm átmérőjű szűrőcsövet.

A masszív és nehéz műanyag cső felületén jól látszanak az apró, 2 mm-es rések, ezeken áramlik majd be a víz- mutatja a műszaki ellenőr. Percenként háromezer liter vízhozamra számítunk.

A parti szűrésű kutak a folyamatos használat során elöregednek. Vízhozamuk évtizedek alatt lassanként csökken- tudtuk meg a műszaki ellenőrtől. Az odaáramló víz a földalatti kavicsrétegben lerakódásokat halmoz fel, ez idővel meglátszik a vízhozamon. A folyamat elején még bizonyos technikai eljárásokkal (kompresszorozás, szűrőtisztítás) segíteni tudunk, de időnként szükség van az új kutakra. Tavaly kettőt fúrattunk Szőgyén és kettőt Révfaluban, idén is ebben ez ütemben szeretnénk- tudtuk meg Lipovics János Üzemmérnökség Vezetőtől.

 

 

Pályázat