Vízvezetékek téli védelme

  

A télre felkészülve az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést tenni a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel.

Érdemes gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

A télen nem lakott ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet. Ehhez zárjuk el a vízmérő aknában a főelzárót, majd a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki!

Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot is önthetünk a bűzelzárókba. 

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, fagyáskor a víz térfogata megnő és szétfeszíti a csöveket vagy kettéroppantja a vízórát. 

Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Nem elég, ha „rádobunk egy rossz kabátot, vagy egy köteg újságpapírt papírt a vízórára”.  Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Olyan szigetekőanyag kell, ami nem nedvesedik át!

Ne feledkezzenek el a kerti csapról sem, engedjék le belőle a vizet és szigeteljék, csomagolják be a hideg ellen. Hideg, szeles időben a csővezeték könnyen „levezetheti a hideget az aknába”. 

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

 

A fürdőmedence és kerti tó tulajdonosok olvassák el az EZERMESTER jó tanácsait is:    http://ezermester.hu/cikk-2712/Fagymentesites_a_haz_korul__idejeben_

 

 


 

Vízvezetékek téli védelme

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!