Víztorony sorozat - Budai úti víztorony

Városunkban Budapest után elsőként, 1884-ben sikerült a városi vezetékes vízellátást létrehozni, és működtetni. A 130 éves rendszer egyik legfontosabb eleme, a Budai út és Fehérvári út sarkán álló víztorony jelenleg is működik.

1883. augusztus 7.-én délelőtt 9 órakor ünnepélyes külsőségek mellett történt az első kapavágás az egykori győri gázgyárral szembeni telken, a Budai és Fehérvári út sarkán. A víztorony kőműves munkáit Koller János helyi építőmester, faburkolatának készítését és tetőfedését a Hets testvérek győri cége végezte. A csöveket a vittkovici vasöntő gyár, a hidránsokat és tolózárakat a Breiteld-Danek prágai cég szállította. Egy év múlva a műszaki átadásnál a víztartó szerkezetében hibát találtak. A víztartón az első megtöltés után mintegy egyméternyi kidudorodást észleltek. Három vasabronccsal és negyven vasrúddal húzatták össze a víztartó köpenyét. A tornyot végre 1884. június 15.-én minden külső formaság mellőzésével üzembe helyezték.

A víztorony négyszögletes felépítményét 1919 ben hengeresre építették át. A harmincas évektől a Budai úti víztorony lábánál a vízmű javítóműhelyt és a vízórajavító állomást rendezett be. A második világháborús bombázások után a Budai úti víztorony szerencsére épségben maradt, annak ellenére, hogy a célterület közepén volt. Legrégebbi víztornyunk 1950-ig volt a városi ivóvíz rendszerbe kapcsolva.

Ettől kezdve iparivíz toronyként működik napjainkig is. Kezdetben tisztítatlanul nyomták fel a szivattyúk a Mosoni Duna vízét a toronyba, majd 1962 októberében elkészült az Ipari vízmű is. A hetvenes évek végén lebontották a torony melletti épületrészeket, műhelyeket. Ettől kezdve jobban érvényesül az építmény formája. A víztorony épületét Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése 4/2001.(XI.15.)számú határozatával helyi védelem alá helyezte. A torony bejárata mellett az építőknek tisztelegve emléktáblát helyeztek el 2003 júniusában.