Víz világnapja

Minden év március 22-én a víz világnapját ünnepeljük, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 

  

 

1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott környezetvédelmi konferenciát követően az ENSZ Közgyűlése ezt a napot jelölte ki a víz világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

 

A víz világnapja a Pannon-Víz Zrt. számára is kiemelt jelentőséggel bír, és mint minden évben, idén is több ponton emlékeztünk meg erről a jelentős napról.

 

A hét folyamán a fiatalok több rendezvény során ismerkedhettek meg az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés világának mindennapjaival és hallhattak előadásokat vizeink védelmének fontosságáról.

 

  

 

A víz világnapjáról március 22-én koszorúzási ünnepséggel emlékeztünk meg az 1954. évi árvízi emlékműnél Győrben, ahol a város több szervezetének képviselője is tiszteletét tette.

 

A megemlékezés ünnepi beszédét Sütheő László az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese mondta el és az eseményt a Nagybácsai Óvoda Bóbita Tagóvodája színesítette műsorával. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el az emlékműnél Dr. Laczkovits-Takács Tímea Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Józsa Tamás a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum igazgatója, Horváth Ottó a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója és Sütheő László.

 

  

 

A víz világnapja keretében óvodás gyermekek, valamint alsó és felső tagozatos diákok részére meghirdetett, „Víztornyok világa” című rajzpályázatunk eredményhirdetésére is sor került, melyre több mint hétszáz szebbnél-szebb alkotás érkezett be.

 

A víz világnapi programjaink célja, hogy ráirányítsa figyelmünket a mindenki számára elérhető tiszta és egészséges víz fontosságára. Óvjuk és becsüljük meg vízkészleteinket, hogy a jövő nemzedékei is biztonsággal részesülhessenek belőle!

 

Fotók: Borsi Viktória

Pályázat