Ami elfagyott, az most kiolvad

 

Ha a vízmérő üvege szilánkosra tört, akkor menthetetlen, cseréltetni kell. A fagyott vízmérőket a 96/311 753 telefonszámon jelenthetik be, a vízmérő cseréjének díja lakossági fogyasztóinknál, a leggyakoribb NA 13-as átmérőjű vízóránál - húszezer forint. Közületeknél átmérőnként változik az ár, minden esetben a lakossági árnál magasabb. Lakatlan ingatlanoknál érdemes meggondolni, hogy most azonnal cseréltetik-e a vízmérőt.  Biztonságosabb megoldás, ha egyenlőre megelőzik a vízfolyást és a további károkat,  a cserét pedig későbbre halasztják. 

 

 

 

 

 Korábban (2017. január 20)  írtuk: 

Ha Önök az ingatlanjukra érve azt tapasztalják, hogy a vízcsapokat kinyitva nem folyik a víz a csapokból és a vízmérő üvege még nem repedt el, akkor még van remény: kimelegíthető a vezeték. A vízmérőt vagy a műanyag csöveket semmiképpen se tegyék ki közvetlen hőhatásnak, el fog repedni. Inkább a vízakna vagy a helység légterét melegítsék. A föld február elején még 40-50 cm mélységben át van fagyva. Ahol a vízvezetékeknél nincs meg a kellő 80 cm-es földtakarás, most ott is lehet jégdugó. Itt is a melegítés lehet hatásos, épületen belül akár hajszárítóval is.

 

 

 

 Korábban (2017. január 8.)  írtuk: 

Szombat hajnaltól százával érkeztek a segélykérő hívások a Pannon-Víz  diszpécser szolgálatához. Több tucat fagyást sikerült a tulajdonosoknak kimelegíteni. Ha Önök is ilyennel próbálkoznak, a műanyag csövet vagy a vízmérőt közvetlenül sose melegítzsék, el fog pattanni. Eredményes lehet, ha az akna vagy a helység levegőjét melegítik. Sajnos  87 esetben már nem lehetett segíteni a vízmérőn. A vízmérő fagyvédelméért a Felhasználó felel, a fagyott vízmérő cseréje húszezer forintba kerül.  

Győr-Pinnyéden egy tűzcsap, Győrságon a puszta utcában pedig egy közkút fagyott el. Mindkettőt azonnal javítottuk, utóbbiról a környékbeli kisgyerekes családok hordták a vizet. A pincében lévő belső vízvezeték elfagyása miatt vízzel telt fel egy győri szálloda pincéje, itt a katasztrófavédelemmel együtt próbáltunk segíteni.

Ha egy társasház lezárt lakásából folyik ki a víz, értesítsék a közös képviselőt és zárják el a pincében a főcsapot. Sürgős és indokolt esetben a lezárt lakásokba vagy családi házakba a katasztrófavédők tudnak bejutni. Kertes családi házaknál, ahol be lehet jutni a vízmérő aknához, ott a vízművesek is tudnak segíteni. Kármegelőzési okból el tudják zárni a házba bemenő vízvezetéket.

Győrben és környékén, elsősorban az üdülő körzetekben százas nagyságrendben lehetnek még fel nem fedezett fagyások. A közeljövőben érdemes lesz figyelni hol látunk vízfolyást.

  

 

 

 

Korábban ( 2017 jan 6-án ) írtuk: 

  

Fogyasztóink komolyan vették a vízvezetékek fagyvédelmét, a szilveszteri hidegfront nem okozott gondot. Győrben eddig minden vízmérőt sikerült megóvni a fagyoktól. A Pannon-Víznél eddig két vízmérő fagyásról tudnak. Egy tétszentkúti háztulajdonosnak le volt fedve ugyan az aknája, de elfeledkezett a szigetelésről. Láziban pedig egy átépítés alatt álló háznál feledkeztek el a szigetelésről.

Most még nagyobb hidegről szólnak az előrejelzések. A szeles, hó nélküli hideg még nagyobb kockázatot jelent. Egy félrecsúszott aknafedél, egy kitört pinceablak, egy nyitva felejtett ajtó is gondot okozhat, elfagyhat a vízmérő. Kérjük olvasóinkat, legalább olyan jól figyeljenek oda a szigetelésekre, mint eddig.

Ha mégis megtörténne a baj - és még nem repedt el a vízmérő üvege - akkor a kisebb jégdugók házilag is kimelegíthetők. Nagyon óvatosan melegítsék, mert ha elpattan a vízmérő üvege, akkor menthetetlenül cseréltetni kell. A csere a 96/311 753 telefonszámon rendelhető meg. A vízmérők fagyvédelméről a vonatkozó kormányrendelet szerint a Felhasználónak kell gondoskodni. A fagyott mérő cseréje húszezer forintos kiadást jelent.

Ha még nem késő, a megelőzésről itt olvashatnak:  https://www.pannon-viz.hu/cikk/vizvezetekek-teli-felkeszitese.html 

Ami elfagyott, az most kiolvad

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!