Végezzük el a tavaszi vizes karbantartási feladatokat!

A vízmérő akna karbantartása, tisztítása jogszabályi előírás alapján a felhasználó feladata. Javasoljuk, hogy a melegedő időjárás beköszöntével vegyék le a téli szigeteléseket az aknáról, majd jól szellőztessék át, hiszen a szigetelés alatt a csövek és az elzárók sokkal erősebben rozsdásodnak és ez csőtöréshez, műszaki hibákhoz vezethet.

 

Abban az esetben, ha megfelelően gondoskodtunk vízmérőnk téliesítéséről, akkor mérőnk nagy valószínűséggel átvészelte a telet. Amennyiben ezt elmulasztottuk, akkor fennállhat a vízóra elfagyásának veszélye. Ilyenkor a mérő szilánkos, repedt üvege hívja fel figyelmünket a vízóra elfagyására Mivel a vízmérő fagyvédelme a tulajdonos feladata, így az elfagyott vízmérő pótlásának költsége is a tulajdonost terheli.

 

Amennyiben a tavaszi vízmérő ellenőrzésnél elfagyást tapasztal, kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunkat, ahol a fagyott mérőcsere díjának befizetése után, kollégáinkkal egyeztetheti a mérőcsere időpontját.

 

Ha az aknában mindent rendben találtunk, érdemes az ingatlan belső csőrendszerét is ellenőrizni. A fagyveszélynek leginkább a fűtetlen, télen nem használt ingatlanok vannak kitéve. Ezeknél az épületeknél nyissuk vissza az elzárt főcsapot és az épületen belül vizsgáljuk meg, hogy elzárt vízvételi helyek esetén a vízmérőnk mutat-e fogyasztást. Amennyiben nem tapasztalunk mozgást akkor minden rendben van, viszont, ha pörgést tapasztalunk a mérőn, akkor célszerű mielőbb szerelőhöz fordulni, mert ilyenkor „szökik a víz” a rendszerből. Ebben az esetben tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot a javításig.

 

Az ellenőrzés során érdemes a vízóra állását feljegyezni, és az utolsó elszámoló számlában feltüntetett állással összehasonlítani. Amennyiben jelentős eltérést tapasztal, számlázással kapcsolatos információt telefonos és személyes ügyfélszolgálatunkon kaphatnak felhasználóink.

 

Javasoljuk fogyasztás előtt a télre elzárt csapok alapos kifolyatását, hogy eltávolítsuk a bekötővezetékben lévő állott, pangó vizet.

 

Vízmérőnk és vezetékeink élettartamának megóvása érdekében végezzük el a tavaszi teendőket, és élvezzük a gondtalan vízfogyasztás örömét!

Pályázat