Új technológiával szűri ki a Pannon -Víz az illegális csapadékvíz elvezetéseket

Az elmúlt években a hirtelen lezúduló csapadék mennyisége több esetben a szennyvízelvezető-rendszer túlterheltségéhez vezetett, ezért még nagyobb figyelmet szükséges fordítani a hálózatba illegálisan bevezetett csapadékvíz feltérképezésére.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 85. § (5) bekezdésének értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz elvezetése tilos!

Városunkban ilyen elválasztott rendszer működik Szabadhegy, Kismegyer, Győrszentiván, Likócs, Révfalu, Kisbácsa, Nagybácsa, Újváros, valamint Pinnyéd városrészekben.

A település ezen több évtizede kiépített részein a hálózat kizárólag háztartási-, előtisztított ipari szennyvíz befogadására van méretezve. Az esővízzel keveredő szennyvíz a törzshálózatból való kifolyást, és annak közterületre való jutását eredményezheti. Ez egyrészt jelentős anyagi károkat okoz, másrészt a fertőzésveszély kockázatával is jár. Az illegális bekötések legbiztosabb jele, hogy az eső megindulását követően pár perccel a szennyvíztisztítótelepekre hatalmas mennyiségű szennyvízzel kevert csapadékvíz érkezik.  A szennyvízelvezető rendszereket az évtizedekkel ezelőtti lakosságszámhoz, vízfogyasztási szokásokhoz tervezték, és egyáltalán nem kalkuláltak az illegálisan bevezetett csapadékvízzel.

 

A jövőben az önkormányzatok bevonásával Társaságunk az eddigieknél sokkal hatékonyabb technikát alkalmaz az illegális rákötések felderítésére, valamint fokozott ellenőrzésekkel vizsgálja azokat a területeket, ahol az utóbbi időben gondot okozott a szabálytalan csatornahasználat. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szabálytalan bekötések nyomán keletkező utcai elöntéseket, társaságunk már korábban is tett intézkedéseket a jogszabálysértésnek minősülő szabálytalan műszaki kialakítások felderítésére, ezért ún.: füstöléses eljárás keretein belül igyekeztünk kiszűrni azokat akik vagy tudatosan nem tettek eleget a jogszabályi követelményeknek, vagy tudtukon kívül jogszabálysértést követtek el. A füstölés módszerének lényege, hogy az utcai csatorna légterébe egy berendezéssel füstöt vezetünk. Ha ez a füst megjelenik az ereszcsatornák kivezetésénél, ott a csapadékvíz szabálytalanul az utcai szennyvízcsatornába kerül. Ez a módszer azonban nem minden esetben bizonyult teljesen hatásosnak, mivel sok illegális rákötő egy eszköz beszerelésével megakadályozta a színes füst terjedését.

A Pannon-Víz Zrt. Üzletszabályzatában foglaltak alapján, ha a felhasználó az elválasztott rendszerű szennyvízhálózatot csapadékvíz bevezetésével terheli meg, úgy a Szolgáltató jogosult lakossági és nem lakossági felhasználó esetén 100.000,-Ft. pótdíjat felszámítani. A pótdíj a jogellenes magatartás fenntartása esetén 15 naponként ismétlődően kiszabható. Ezen felül a Társaságunknak illegálisan bevezetett csapadékvíz mennyiségének megfelelő összeget a fogyasztóval szemben érvényesíti. 

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az illegális csapadékvíz elvezetés feltérképezésének nem a bírságolás a célja, hanem a szennyvízrendszer rendeltetésszerű használatának ösztönzése, emellett a fent említett károk és fertőzések elkerülése.

Jóhiszeműen feltételezzük azt, hogy van olyan fogyasztó, aki nem is tud arról, hogy rendszere szabálytalanul működik. Ezért mindenki számára megadjuk a lehetőséget arra, hogy csapadékvíz elvezetését felülvizsgálja, a szabálytalan bekötést szankció nélkül megszüntesse. A türelmi idő lejártát követően 2022. januártól megkezdjük az új technika alkalmazásával a szabálytalanságok kiszűrését annak érdekében, hogy ne a jogkövető fogyasztóink károsuljanak mások szabálytalan tevékenysége miatt, valamint biztosítani tudjuk a szennyvíz elvezetését.

 

Pályázat