Új laboratóriumi épület a Pannon-Víznél - VIDEO

Zöldmezős fejlesztés eredményeképpen, új vízminőségvizsgáló laboratórium kezdi meg működését a Pannon-Víznél. 
Évente mintegy 8-9 ezer vízminta 70-80 ezer vizsgálata történik meg a korszerű laborban - mondta a létesítmény átadásán Tőke László elnök-vezérigazgató. - Az első vízműves laboratórium egy irodánál alig nagyobb épületben 1970-ben kezdte meg működését, majd a Bercsényi liget egykori, átalakított munkásszállójába került, nem éppen ideális körülmények közé.
A Pannon-Víz Zrt. három éve döntött úgy, hogy az ivóvízbiztonság és a környezetvédelem követelményeinek megfelelő labort épít a cég telephelyén. A 800 négyzetméter alapterületű épület 430 millió forintból készült el, tizennyolc szakember dolgozik majd benne.
A laborban vízkémiai, mikrobiológiai valamint talajvizsgálatokat végzünk - mondta el lapunknak Hancz András laborvezető. - Az ivóvízet és a nyersvizet egyaránt ellenőrizzük, de a szennyvizek összetételét is mérjük, hogy azok ne okozzanak kárt a környezetben. 
Győrnek egyébként szerencséje van, hiszen kiváló minőségű, parti szűrési ivóvizet tudunk kinyerni Szőgyén és Révfaluban - tette hozzá Tóth László, a diszpécserszolgálat vezetője. - A szűrőt képező kavicsréteg vastagsága néhol eléri a 300 métert is, ebbe fúrtuk bele a kutakat.  A győri víz finom, közepes keménységű, ásványi anyag összetétele optimális. 

 

 

 

A labor akkreditált státusza, a minőségbiztosítás magas szintje, a munkatársak felkészültsége, szakmai gyakorlata biztosíték arra, hogy az eredményeink pontosak, megbízhatóak, vitathatatlanok legyenek - hangsúlyozta Tőke László elnök-vezérigazgató. 
A Pannon-Víz Zrt. egyébként a Magyarországon működő 38 vízközmű cég közül méretét tekintve az ötödik, a kizárólag önkormányzati tulajdonúak között pedig a második. A győri társaság 2018 évi adózott eredménye 13 millió forint volt.
"2018-ban megfizettünk 480 millió forint közműadót, 93 millió forint felügyeleti díjat, folytattuk a 10 százalékos rezsicsökkentést, mely csaknem 400 millió forint könnyebbséget jelentett a működési területünkön élő családoknak. Az év folyamán másfél milliárd forint értékben valósítottunk meg rekonstrukciókat, felújításokat a gördülő beruházási tervünk keretében. 2018-ban az új labor építésére több mint 200 millió forintot fordítottunk. - ismertette a számokat az elnök-vezérigazgató. 
„Megbízunk a vízben, bátran fogyasztjuk" – mondta Borkai Zsolt győri polgármester.

 

Pályázat