Szennyvízberuházás Rábatamásiban

Jövőre elkészülhet az 500 millió forintos szennyvízberuházás Rábatamásiban
Rábatamási polgármestere szerint decemberben eldőlhet, mely cég végzi a település legnagyobb beruházását. A község vezetője jobb tájékoztatást ígér a falu lakosságának.
 

Turbók Attila cikke, Kisalföld 2011.11.11. 

 – Ha röviden kellene a megválasztásom óta eltelt időszakot jellemezni, akkor azt kell mondanom, hogy a rengeteg tennivaló miatt nem érzem magam sokkal jobban szeptember óta sem – kezdte az utóbbi hónapok tevékenységének ismertetését a rábatamási polgármester. Spiteller Lászlót nemrég választották meg a rábaközi község élére. Mint mondta, azóta a községházi dokumentumok áttekintése, a folyó ügyek intézése töltötte ki mindennapjait. – A falu az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházására készül. Ez mindannyiunk életét jelentősen befolyásolja, így nem csoda, ha nagyobb odafigyeléssel nézem át a papírokat – mondta a polgármester.

Rábatamásiban jövő év végéig elkészülhet a közel 500 milliós költségvetésű, mintegy 390 millió forinttal támogatott szennyvízberuházás. A projekt kiemelkedően magas arányú, közel 80 százalékos lakossági támogatottsága, valamint a víziközmű-társulatba belépők több mint 70 százalékának azon nyilatkozata, miszerint az egyösszegű befizetést választja, kedvező banki ajánlatokat is eredményezhet a fennmaradó mintegy 20 millió forint meghitelezésére.

 Spiteller László polgármester hozzátette: a napokban már több banktól is kaptak ajánlatot, melyek elfogadásának biztos hátterét a helyi lakosok elkötelezettsége biztosítja. Spiteller László elmondta, a projekt minden elkészült munkafázisát követően azonnal fizetik a benyújtott számlákat, így a kivitelezők sem állhatnak meg a tartozások felhalmozódása miatt. – A kivitelezésre már folyik a közbeszerzési eljárás, a pályázati anyagot eddig öt cég váltotta ki. Közülük választjuk ki a kivitelezőt, akivel december közepén már szerződhetünk is és aki a megadott határidőn belül, 2012. év végéig megépíti a közel 15 kilométeres csatornahálózatot, valamint a napi 110 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet – mondta a polgármester. Spiteller László kijelentette: felelőtlenség lenne a kivitelezés téli megkezdése, a következő hidegebb hónapok alkalmasak arra, hogy a nyertes kivitelező elvégezze a talajszerkezet feltérképezését, a kiviteli tervek elkészíttetését, a szükséges engedélyeztetéseket, a munkaterület átvételét és az esetleges felszíni munkálatok megkezdését. Hangsúlyozta: még a tavaszi kezdéssel – és a biztos pénzügyi alapokkal – is tartható a csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep 2012. decemberi átadása. – A lakosság egyelőre türelmesen várja a program fejleményeit, ám a
mainál sokkal részletesebb tájékoztatást tervezünk a testülettel. Ennek egyik eleme a megújult helyi honlap elkészítése, a civil szervezetek segítségét is igénybe vesszük, többek közt az idősek tájékoztatása terén – mondta Rábatamási vezetője.

A Kisalföld érdeklődésére Spiteller László a helyi iskola ügyéről egyelőre nem sok újat tudott mondani. Várják a közoktatási és önkormányzati törvény részleteit. Utóbbi törvény megelőzéseképpen már folynak az előzetes egyeztetések egy mikrotérségi társulás megalakításáról, ennek részletei még kidolgozásra várnak

 

 


 

Pályázat