Ne dőljön be a házalóknak! - VIDEO

 

Házaló víztiztító ügynökök balekokat keresnek, akik bedőlnek áltudományos kísérletüknek és borsos áron megveszik a víztisztító berendezést, amire egyébként semmi szükség. Olyan dolgokat távolítanak el vele a csapvízből, ami eredetileg benne sincs. Ha pedig a gyanútlan fogyasztó elfeledkezik a csodakészülék töltetcseréjéről, akkor baktériumokkal szennyezett vizet ihat.  

Semmi baj, ha egy kereskedő a saját portékáját dicséri, de ha valótlanságokat állít egy másik termékről, azzal hitelrontást követ el. A kereskedő bemutatója során az ivóvíz klórtartalmáról beszél, de nem teszi hozzá hogy a Pannon-Víz csapvízében nincs klór. „Ugye hallották, hogy az ország egy részén már zacskós vizet osztanak, hamarosan itt is ez lesz”- riogat a kereskedő.

 

A Fókusz riporterei rejtett kamerás felvétellel mutatják be a házaló ügynökök szemfényvesztéseit.   

 

 ttp://www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/videok/196623

 

Ne dőljenek be a házalóknak, akik egy egyszerű elektrolízisen alapuló kísérlettel próbálják becsapni Önöket! Egy egyszerű készüléket helyeznek a csapvízbe, amiből "csodák csodájára" hihetetlen gyorsan kiválik a "rengeteg káros szennyező anyag" vörösesbarna iszap formájában. Ezután desztillált vízbe, vagy a csoda-víztiszító által "megtisztított" vízbe  helyezve a készüléket, szemmel láthatóan nem történik semmi. Ezzel a szemérmetlen átveréssel sok-sok idősebb és kevésbé idős embert becsapva ösztönzik vásárlásra a víztisztító berendezések forgalmazói a lakosságot.

A trükk persze könnyen megmagyarázható és az alábbi ábrán szemléletesen látszik.

 

 

forrás: Zalavíz


Az átveréshez használt eszköz egy elektrolizáló készülék, ami működhet elemmel, de 230V-os hálózatról is. Lényeges, hogy két kinyúló fém elektródája közül az anód vasból vagy vasötvözetből legyen, a katód lehet pl. alumínium. A folyamat, amitől megzavarosodik a víz, egy egyszerű elektrolízis. Ha az elektródákat a csapvízbe merítjük, akkor a benne lévő pozitív és negatív ionok (csapvíz esetén ásványi anyagokból származó ionok, pl. kalcium, magnézium, nátrium, fluorid, szulfát, stb. és a víz saját ionjai, hidrogén- és hidroxid-ionok) mind-mind a nekik ellentétes töltésű elektróda felé mozognak. A víz saját ionjaiból az alumínium-katódon hidrogén, a vas-anódon oxigén fejlődik. A vas-anódon fejlődő oxigén azonnal oxidálja az anód anyagát, vörösbarna vasoxid keletkezik (esetleg, ha a vasötvözet nikkelt is tartalmaz, akkor zöldes iszap válik le), ami az ionok áramlása miatt gomolyogva belekeveredik a vízbe.
Tehát a vörös zavaros anyag nem a vízből származik, hanem az anód anyagából!


A trükk még hihetőbb, amikor a csapvíz megzavarosodása után bemutatják, hogy desztillált vízbe vagy a "csoda-tisztítóval" kezelt vízbe bemerítve az elektrolizáló készüléket, nincs zavarosodás, és a "szakember" részéről mindjárt jön is az indoklás: "mert ezek a vizek tiszták"! Erre is van alapvető fizikai magyarázat: az elektrolízis egyik alapfeltétele, hogy a folyadék, amibe az elektródákat bemerítjük, vezesse az áramot. Azok a folyadékok vezetik az áramot, amelyek oldott ásványi ionokat tartalmaznak, így pl. a csapvíz, ásványvíz igen, de a desztillált víz és egyes "csoda-tisztítóval" kezelt (lágyított és deionizált) vizek nem, ezért az utóbbiak nem is elektrolizálhatók szemmel látható mértékben.

Ha az ügynöknek valakivel mégis sikerül elhitetni a valótlanságot, egy-egy eladott berendezés után több tízezres jutalék üti a markát. A vízszolgáltató szeretné megelőzni, hogy bárkit becsapjanak, és teljesen felesleges berendezéseket sózzanak rá.

Nemrég a HVG nyolc különböző víztisztító berendezés vizsgálata után megállapította, hogy hét készülékben elszaporodhatnak a baktériumok, így ezek a berendezések kifejezetten rontják az ivóvíz minőségét. A cikk a linkre kattintva tovább olvasható:

 

Pályázat