Rendkívüli csapadék és belvizek

Május közepén területünkön, több helyen rendkívüli helyzetet teremtett a több napig tartó heves esőzés. A csapadékvízzel elöntött, mélyebb fekvésű ingatlanokon, utcákon a csatornanyílásokon keresztül több helyen nagy mennyiségű csapadékvíz került a szennyvízelvezető rendszerekbe és ott súlyos üzemzavarokat, elöntéseket okozott. A  szennyvízelvezetést munkatársaink néhány napon belűl stabilizálták. Ivóvíz ellátó rendszereink mindenhol biztonságban vannak, mélyfúrású, parti szűrésű és karszt vízbázisaink idegen víztől való elszennyeződése kizárt.

Bőny – Bana - Rétalap – Mezőörs térségében súlyosbította a  helyzetet  a Cuhai Bakony ér áradása  – az amúgy csendes patak több helyen kilépett a medréből és összefüggő településrészeket árasztott el. Itt az elöntött csatornanyílásokon, aknákon keresztül a szennyvízelvezető rendszerek is teljesen felteltek.  Szennyvízelvezető szivattyúink folyamatosan üzemeltek, de ezek a szivattyúk a hatalmas mennyiségű csapadékvízzel csak nagyon nehezen bírnak, több nap után normalizálódott a helyzet.

Écs, Győrújbarát, Vámosszabadi, Dunaszeg, Dunaszentpál és Győr-Ménfőcsanak mélyebb fekvésű területein szintén rendkívüli helyzetet okozott a szennyvízelvezető rendszerekbe bekerült hatalmas mennyiségű csapadékvíz. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy néhány ingatlan csapadékvize illegálisan a szennyvízelvezető rendszert terheli. A mélyebb fekvésű területeken itt is találhatók elöntött csatornanyílások, ahol közvetlen jut a rendszerekbe. Ebben az időszakban a győri szennyvíztisztító a szokásos szárazidei 25-30-ezer m3 helyett 80 ezer m3 szennyvizet fogadott.

A májusi záporok idején Győr szennyvízelvezető rendszere kisebb helyi üzemzavaroktól eltekintve jól működött. A záporkiömlőkön  közel 100 ezer m3 csapadékvizet  juttattunk a befogadókba, ezzel párhuzamosan a szennyvíztisztító is maximális kapacitással dolgozott.  Az üzemzavarok legfőbb oka a víznyelők eldugulása. A szokásos utcai szemét, rongy, építési törmeléken túl a viharos  szél néhol tömegesen leverte a fák terméseit, melyek a víznyelőkbe kerülve eltömik azokat. (Bartók Béla út, Damjanich u.)   Fotók: Kisalföld.hu és PANNON-VÍZ.

Pályázat