Rábatamási Szennyvíztisztító

 

 

A szennyvízelvezető rendszer Rábatamási település szennyvízét gyűjti össze Az elosztóhálózat és a szennyvíztisztító 2013-tól működik, gravitációs csatornahálózat épült, köztéri szennyvízátemelőkkel. A szennyvízcsatorna hálózatba csak kommunális eredetű szennyvíz bocsátható be, kérjük csapadékvízzel, talajvízzel ne terheljék túl az elvezető rendszert. A szennyvíztisztító Rábatamási község keleti szélén épült. A tisztítási technológia eleveniszapos rendszerű, vagyis a szennyvízben lévő szennyezőanyagok lebontását élő szervezetek végzik. A tisztított szennyvíz befogadója a Rába folyó, a tisztítás során kinyert szennyvíziszapot a mezőgazdaság hasznosítja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korábban: 2013. március 

 

2013. március 26-án 13:00 órai kezdettel megtörtént a Rábatamási szennyvíztisztító rendszer ünnepélyes átadása.

Spiteller László polgármester ismertette a rábatamási szennyvízrendszer kiépítésének részleteit. Elmondta, a még a Szabó István korábbi polgármester által megkezdett program végül nettó 458 millió forintba került. Ebből 389 millió forint támogatásként érkezett a rábaközi községbe. A 2009-ben indult projekt kivitelezési munkái tavaly nyár elején kezdődtek. Spiteller László megjegyezte, éppen jókor, mert az amúgy igencsak magas talajvízzel küszködő faluban 30 éve nem volt ilyen alacsony a talajvíz szintje.

A kivitelező Strabag MML Kft. képviseletében Légrádi László adott tájékoztatást. Eszerint a munkákra előirányzott 300 napba még a 180 napos próbaüzem lebonyolítása is belefért. A helyiek által viszonylag nagy türelemmel kísért földmunkákon túl 7000 méter gerincvezetéket és 6400 méter lekötést építettek be öt átemelő és a napi 110 köbméter teljesítményű szennyvíztelep megépítése mellett.

Utóbbit annak működtetője, a Pannon-Víz képviselője vette át a kivitelezőtől. Csongrádi Zoltán elmondta, a 468 rákötött ingatlan hetvenszázalékos rákötési arányt jelent. Ez kezdetnek jó. A Pannon-Víz szakembere hozzátette, szeretnék, ha az új rendszer nem bel-, hanem szennyvízelvezető lenne. A lakosok lehetőség szerint előbbivel ne terheljék túl a telepet és a hálózatot.

" Fogyasztóinkat pedig arra kérem, hogy a szennyvízelvezető rendszert ne tekintsék csapadék vagy belvízelvezető rendszernek nem ebből a célból épült! A többlet költségekre, amit a beszivárgott és bevezetett csapadék vagy belvíz okoz, nem nyújt fedezetet a szennyvízelvezetés díja. A 110 m3/d hidraulikai kapacitású telepre március hónapban 100-120 m3/d szennyvízterhelés érkezett úgy hogy a rákötési arány csak 70%-os.Az Önök településén a szennyvízelvezetésnek és szennyvíztisztításnak mint mindenütt a legfontosabb szerepe a környezetvédelem az ingatlanok komfortfokozatának emelése mellett. A befogadóba vezetett megtisztított szennyvizekkel közösen biztosítjuk a környezetvédelmet akkor, ha betartjuk azokat az elemi szabályokat, amik a szennycsatornák használatára (fogyasztók) és a rendszerek üzemeltetésére (üzemeltető) vonatkoznak. Hisz a „A föld nem a miénk, unokáinktól kaptuk kölcsön...”.-  fogalmazott Csongrádi Zoltán.

A zárórendezvény végén a kivitelező átadta működtetésre a rábatamási szennyvíztelepet a Pannon-Víz képviselőjének. Csongrádi Zoltán tréfásan meg is jegyezte: holnaptól aztán lehet csatornadíjat fizetni.                                                                            / Turbók Attila cikke nyomán / Kisalföld /

Pályázat