Párizs - csatornamúzeum

Rövidesen megismerkedhetünk a csatornázás történetének egyik izgalmas fejezetével a párizsi csatornamúzeumon keresztül. A föld alatti alagutak képei több világhírű filmből is ismerősek lehetnek. Az 1850-es évek közepén III. Napóleon császár radikális terveket vázolt fel a középkori Párizs átépítésére. A forgalom gyorsítását, az utak szélesítését, a nyomornegyedek felszámolását tűzte ki célul. Rengeteg kacskaringós utca, lepusztult ház, nyomornegyed volt a városban, az utcák mocskosak voltak. III. Napóleon Eugene Hausmannt bízta meg terve kivitelezésével. Párizsból egy modern várost kellett kialakítani. A Párizsra ekkoriban jellemző keskeny utcákban gyakran nyitott csatornák voltak. Csak kevés helyen volt folyóvíz. Ezeknek az utcáknak a többsége csak kőhajításnyira volt a város híres épületeitől. Párizs hatalmas építési területté változott. A nyomornegyedeket lerombolták, és Haussmann terveinek megfelelően hatalmas széles utcákat, sugárutakat építettek. Az építés a föld alatt kezdődött.  Video:      

    

     

 

paris chatelet

Ennél a Párizs központjában álló szökőkútnál kezdődött a párizsi csatornahálózat kiépítése. A lejáró természetesen ma is megvan, de a látogatókat már nem itt fogadják. A csatorna jellegzetes kialakítása nyomán az ehhez hasonló keresztmetszetű csatornákat bárhol a világon 'párizsi szelvény' -nek nevezik.

A város utcái alatt végigfutó csatornahálózat pontos térképe a felszíni utcáknak. Minden egyes utcában van legalább egy, de néhol két szennyvízcsatorna is. A föld alatti csatornákban utcatáblákkal jelölik, hol melyik utca alatt vagyunk. Haussmann precizitására jellemző, hogy minden egyes házat a föld alatt is feltüntettek.

paris tarolok

Ahol kereszteződés van a felszínen, ott gyorsfolyású szennyvízfolyam hömpölyög a föld alatt. A szennyvíz szintje egyik pillanatról a másikra drasztikusan megemelkedhet.

paris kiall

A csatornamúzeum termeiben a látogatók bepillantást nyerhetnek a föld alatti világ titkaiba, láthatják a régmúlt és a mai kor csatornatisztító eszközeit.

Forrás - Egouts kiadványok, Megavárosok keletkezése

Pályázat