Ötven éve a vízműnél - Macher Zoltán

Ötven éve a vízműnél - Macher Zoltán

Macher Zoltán Nyúli Üzemmérnökség vezető kollégánk napra pontosan ötven éve dolgozik a helyi vízszolgáltatónál. Tevékenységét nemrég Pintér Sándor belügyminiszter Kvassay Jenő díjjal ismerte el. Az ünnepelttel beszélgettünk.

Győrben a Bácsai u. Báthory utca környékén születtem, itt is nőttem el. Révfalusi gyerek lévén a közeli révfalui vízműben ismerkedtem meg a vizes szakmával 1968. június 17-én, vagyis napra pontosan 50 éve  – kezdi a visszaemlékezést Macher Zoltán. 1976-tól üzemelésvezetőként, később a Nyúli Üzemmérnökség vezetőjeként irányítom a Győr déli kerületeinek és a megyeszékhelytől délre fekvő települések vízellátását, szennyvízelvezetését- kezdte Macher Zoltán a visszaemlékezést. 

Jelenleg 42 település vízellátását irányítom, Győr-Ménfőcsanak és Gyirmót térségétől egészen a Bakonyig. Az utóbbi évtizedben a lényegesen nagyobb biztonságot adó regionális vízellátásra törekedtünk. Ez azt jelenti, hogy a meglévő rendszereket távvezetékekkel, nyomásfokozókkal kapcsoljuk össze. A pannonhalmi, győrújbaráti és nyúli hegyekben nem egyszerű feladat a vízellátás, néhány fogyasztóhoz négy-öt nyomásfokozón át jut el az ivóvíz.

Öt szennyvíztisztító működik a térségben, 38 település szennyvízét tisztítjuk. Amilyen nehézséget okoz a magaslati területek a vízellátása, annyival könnyebben működik a terület szennyvízelvezetése - a lejtős területekről a szennyvíz sokkal könnyebben lefolyik. Az idei évben Tápszentmiklós csatornázása is befejeződött. Bakonypéterden is megkezdődött a szennyvízcsatorna építése. Így már csak három kisebb falu csatornázása van hátra. 

Feladat tehát van bőven, hiszen nálunk a szezon január 1-től december 31-ig tart – fejezi be mosolyogva Macher Zoltán.