Óriási mennyiségű csapadékvizet vezettek el a csatornák

2017. szeptember 17-én vasárnap 44 mm eső esett, legtöbbször egy hónap alatt sincs ennyi csapadék. A záporkiömlőkön 76 ezer m3 csapadékvízzel hígított szennyvízzel tehermentesítettük az elvezető rendszert. Idén ez a mennyiség rekordnak számít. Hogy érzékeljük, milyen hatalmas mennyiség ez: harminc darab, olimpiai úszómedencét meg lehetne tölteni ennyi vízzel. Győr déli kerületeire jutott legtöbb a csapadékból. 

Az elvezető rendszer teljes kapacitással működött, az órákig kitartó eső mégis fokozatosan töltötte fel a csatornákat.

Vasárnap a kora délutáni órákban Győrben a Szigethy A. út - Ipar út alatt húzódó, alagút méretű főgyűjtő csatorna több mint fél óra hosszat teljesen feltelt csapadékvízzel. Emiatt Nádorváros és Adyváros mélyebb fekvésű területein rövid ideig összefüggő vízborítás alakult ki. A hatalmas teljesítményű átemelő szivattyúknak közel háromnegyed órába telt, míg sikerült leküzdeni a teltséget. Ezután a csatorna mindenhol el tudta vezetni a csapadékvizet. Fokozatosan mindenhol megszűnt a vízborítás. A fényképfelvételek tanúsága szerint az összegyűlt csapadékvíz legtöbb helyen az útszegélykövek magasságát sem érte el.

 

 

Közel 120 hívás érkezett a vízmű diszpécserszolgálatára. A hibaelhárítók minden helyszínt ellenőriztek. A víznyelők döntő többsége jól működött, beavatkozni alig kellett, néhány helyen a lehulló faleveleket kellett eltávolítani a rácsokról. 20-25 perc türelemre volt viszont szükség, míg elvezették a hatalmas mennyiségű vizet. Ezúton is kérjük az ingatlan tulajdonosokat, és a területek kezelőit, hagyják szabadon a víznyelőket, ne ezek környékére gyűjtsék a faleveleket. Térszint alatti helyiség elöntését két helyről jelezték. Egy Szigethy Attila utcai pincében a visszacsapó szelep hiánya okozott bajt, a tulajdonos be fogja építtetni. A Külső Baross út egyik társasházának pincéjébe szintén befolyt a víz, itt még folyamatban van a kivizsgálás.  

 

A legsúlyosabb elöntésekről Ménfőcsanak, Gyirmót, Győrszabadhegy, Kismegyer, Bácsa, területéről érkeztek bejelentések. Ezekben a városrészekben a Pannon-Víz Zrt. csak a szennyvízelvezetést üzemelteti, a csapadékvíz elvezetésről az Útkezelő Szervezet gondoskodik. A felsorolt városrészekben a szennyvízcsatornák kiöntését, túlterhelését a szabálytalan és tiltott csapadékvíz bevezetések okozták. Vagyis egyes renitens ingatlantulajdonosok a vétkesek. Aki a szennyvízcsatornába továbbra is csapadékvizet vezet, szándékosan kárt és kellemetlenséget okoz másoknak. Ahol a tiltott csapadékvíz bebocsátás miatt a csatorna tartalma feltört az utcára, természetesen azonnal beavatkoztunk, elvégeztük a szükséges fertőtlenítéseket. Jó hír a ménfőcsanaki Albert Schweitzer utca lakóinak, hogy a legkritikusabb szakaszon rövidesen enyhülni fognak a panaszok. A jövő héten a Pannon-Víz Zrt. saját beruházásban 220 méterrel meghosszabbítja a Tass Vezér úti szennyvíz átemelő nyomóvezetékét. Ezzel a mélyponti szakasz gravitációs csatornahálózatát tehermentesítjük.  .

Pályázat