Nyúli Üzemmérnökség

Ha Ravazd felől érkezünk Nyúlra a 82. sz. főútvonalon, jobbra nézve mindenkinek feltűnik a frissen felújított irodaépület, a mellette lévő vízmű gépház és a szépen gondozott, örökzöldekkel gazdagon díszített előkert. 

A magastetős irodaépületben működik a vízmű ügyfélszolgálata, az emeleten pedig 42 település vízellátását szervezik és működtetik az itt dolgozó mérnökök, szakemberek. A szolgáltatási terület Győr-Ménfőcsanak és Gyirmót térségétől egészen a Bakonyig terjed. „Az utóbbi évtizedben a regionális vízellátás irányába mozdultunk el, a meglévő rendszereket távvezetékekkel kapcsoljuk össze – mondja Macher Zoltán üzemmérnökség vezető, kiemelve, hogy a regionális vízellátó hálózatok fokozott üzembiztonsággal működnek.

A szomszédos épületben találjuk a térséget ellátó vízművet. Innét indulnak bevetésre a hibaelhárító szolgálatok, itt találhatók műhelyek, raktárak. „Nyolc mélyfúrású kutunk vize jó minőségű, egyedül vas és mangántartalma haladja meg az ivóvízzel szemben támasztott szigorú határértékeket – mondja az üzemmérnökség vezető - ezért a vízkezelés során vegyszermentes eljárással, levegőztetéssel és szűréssel távolítjuk el a vízben oldott vasat és mangánt.”

A nyúli, ravazdi hegyekben nem egyszerű feladat a vízellátás, néhány fogyasztóhoz négy-öt nyomásfokozón át jut el az ivóvíz. A rendszerünkhöz tartozik az ország egyik legszebb helyén lévő magaslati víztárolója- mondja büszkén Macher Zoltán - a Pannonhalmi vár kupolájában lévő 100 m3-es víztartály.... MÉG TÖBB A NYÚLI ÜZEMMÉRNÖKSÉGRŐL