Csatornabűz? Van megoldás!

 


Társasházak, többszintes épületek lakásaiban előfordulhat, hogy a fürdőszobában, mellékhelységekben vagy a lépcsőházban penetráns szag terjeng. Az ingatlan tulajdonosa joggal gondolhat arra, hogy valami nincs rendben a szennyvízelvezető rendszer körül, és igaza is van. Normál esetben a csatorna és a lakás légterét a szifonokban lévő víz-réteg /vízdugó választja el. Ha ez a kis vízréteg nincs a megfelelő helyen, elpárolo,  kiszivárog, vagy kiszippantódik, nagyon büdös ltud lenni.  A „valami bűzlik” oka, hogy nagyon sok épületben anno nem építettek a belső szennyvízelvezető-rendszerhez csatlakozó szellőzővezetéket. Ha ez a vezeték hiányzik, akkor a zárt rendszerben –több emeletnyi magasságból – lezúduló szennyvíz, ha kitölti a cső teljes keresztmetszetét, maga mögött légüres teret (vákuumot) hagy. Ez a vákuum a szifonokban (wc, fürdőkád, mosdókagyló) lévő bűzelzáró vízét kiszippanthatja, így semmi sem állja útját a csatornagázok lakásokba történő visszaáramlásának.

 


A probléma megszüntethető, ha az új lakásokba már az építéskor, a meglévőkbe pedig utólag a szennyvízvezetékhez szellőzővezetéket csatlakoztatnak. Ezt a csövet a tetőszerkezettől függetlenül célszerű a szabadba kivezetni, ám ha nincs más megoldás, a külső falon történő kivezetés is megfelel. Jó tudni, hogy a kivezetés környékén a csatornaszagra számíthatunk, így ne legyen a közelben terasz, vagy akár a szomszéd erkélye. A szellőzővezeték megléte garancia arra, hogy a lezúduló szennyvíz után képződő vákuum nem üríti ki a szifonokat, a bűzzárak tökéletesen elzárják a csatornagázok útját. Ugyanez a helyzet – a kellemetlen szaghatás- előfordulhat, ha a bűzelzáró vize elpárolog (leggyakrabban a padló-összefolyóknál), ha hosszabb ideig nem használták a lefolyót. Melegebb időben gyakram előfordul, hogy a ritkán használt vízcsapok, lefolyók bűzelzárójából a víz elpárolog. Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás az elpárolgott víz azonnali pótlása akár a csapok megnyitásával, vagy akár a padlóösszefolyóba történő közvetlen beöntésével.

 

A szellőzővezetéknek nagyon fontos szerepe lehet az utcai csatornák tisztításakor is. A nem jól szellőző csatornák szűk légterében utcai csatornatisztításkor nyomáslengések alakulnak ki. Szélsőséges esetben a bűzzárakban vagy a vécécsészékben lévő víz kilövellhet, kispriccelhet. A probléma a csatorna szellőztetésével, szellőzővezetékkel megelőzhető. Jó szolgálatot tehet az is, ha a csatornatisztító nyíláson egy kis szellőző rést biztosítunk. 

 

A kellemetlen szagokat dugulás is okozhatja, ezért a következő anyagokat semmiképpen sem szabad a lefolyóba, mosogatóba, WC-be önteni: olvasztott zsír, papír-zsebkendő, papírtörölköző, vatta, intimbetét, tampon, rongy, műanyag zacskó. Ezek a közcsatornába kerülve további gondokat okozhatnak. Egy dugulás elhárítása bontás nélkül közel 10-15 ezer Ft-ba, bontással pedig ennek többszörösébe is kerülhet, nem is szólva az okozott kellemetlenségekről.

Pályázat