Riport a győri fejlesztésekről Csongrádi Zoltánnal 2011. június

 

Csütörtökön tartja Közgyűlését a Pannon-Víz Zrt. A tulajdonos önkormányzatok képviselői ilyenkor áttekintik a víz és csatorna szolgáltatás aktuális feladatait, a szolgáltató pedig beszámol munkájáról, gazdálkodásáról. Ebből az alkalomból Csongrádi Zoltánnal a Pannon-Víz Zrt. Győri Üzemmérnökségének vezetőjével beszélgetünk a 2010-es és a 2011-es évről. 

2010. év legnagyobb győri beruházása a győri Jedlik híd építéséhez kapcsolódó szennyvíz és ivóvíz hálózat rekonstrukció volt. A munka első és második üteme elkészült. A híd belsejében, a közműalagútban új 400 mm átmérőjű acélcső köti össze a két városrész ivóvíz hálózatait. A vezetékeket mindkét parton kicseréltük, vagyis a Stromfeld utcától, egészen a Hédervári útig korszerű csomópontokkal, új nyomvonalon húzódnak közműveink. Az út rekonstrukciót megelőzően felújítottuk az Erkel Ferenc utca víz és csatorna vezetékeit is. 

Tavaly igen nagy feladatot rótt ránk a tavaszi időszakban lehullott rendkívüli csapadék, ami először mint csapadékvíz, majd később a talaj telítettsége miatt rendkívüli belvíz terhelést adott rendszereinknek. Az elválasztott rendszerű csatornahálózat nincs méretezve és kialakítva a rendkívül tartós csapadék és a nagymennyiségű belvíz fogadására, ezért a csövek feltelnek, így a mélyebben fekvő településrészek lakóinak nem mindig volt megfelelő a szennyvízelvezetése. Amikor a terhelések megszűntek, elkezdtük az illegális csapadékvíz bevezetések feltárását és a hálózat műszaki állapotának felmérését. Mivel az átázott, vízzel telítődött talajok teherbíró képessége gyakorlatilag a nullával egyenlő, így több helyen károsodtak, beszakadtak csatornáink. Győrben a folyókhoz közeli területeken tavaly tavasszal tucatnyi havaria helyzetet kellett felszámolnunk, a folyamatos szolgáltatás biztosítása mellett ( Ady Endre út, Festő utca, Lakatos utca, Zólyom utca, Andrásvári út ).

Régóta gyenge pontja volt Győr árvízvédelmének a Vas Gereben utcában található Belvárosi átemelőnk túlfolyó és zsilip rendszere. A speciális nagyméretű csővezetékek és szerelvények helyükre kerültek, elkészült az új árvízi zsilip akna, így a védvonal keresztezés korszerű és biztonságos. 

Az idei év legnagyobb munkája,  a Jedlik Ányos utcai közmű rekonstrukció még húsvét előtt elkészült. Szeretném megköszönni az ott lakók, üzlet tulajdonosok, bérlők és az arra közlekedők türelmét. Ez a beruházás egyébként terven felül kiegészült az Apáca utcai szakasszal, ez a vezeték is bőven megérett a cserére. A Belvárosban a Széchenyi tér környékén lévő kis utcákban ( Szabadsajtó utca Stelczer Lajos utca) szintén közműcsere zajlik. Jelenleg is folyik a munka Szigetben a Híd utca, Ráth Mátyás tér és Töltésszer utca térségében, itt a Jedlik hídhoz kapcsolódó közmű rekonstrukció III. ütemének közepén tartunk. 

Idén nyáron fejezzük be távfelügyeleti rendszerünk kiépítését, mellyel a szennyvíz és ivóvíz szolgáltatás teljes vertikumát egységes felületen ellenőrizhetjük. Győri diszpécserközpontunkból a nap huszonnégy órájában látjuk a fogyasztók közelében lévő közmű rendszerek legfontosabb üzemelési adatait. Újra használatba vesszük Kiskút ligeti vízművünket, ennek első lépéseként egy mélyfúrású kút már elkészült. Az ETO Park melletti szennyvízátemelő telepünk bűzhatás csökkentésének és műszaki színvonalának emelése érdekében elindítottuk a tervezési munkákat. 

 

Pályázat