KÖZGYŰLÉS - 2010 november - VIDEO

 Sajtóközlemény 

Tárgy: a Pannon-Víz Zrt. közgyűlése elfogadta
a jövő évi díjváltozásokat

 Ma délelőtt egyhangúlag elfogadta a győri Pannon-Víz Zrt. közgyűlése a jövő évi víz- és szennyvízcsatorna-használati díjak emelkedését. Előbbi 3,87 az utóbbi 3,84 százalékkal növekszik.

Az idei évben tovább csökkent az értékesített ivóvíz és az elvezetett szennyvíz mennyisége, folytatódott az előző években kialakult fogyasztás visszaesés trendje. A közületek és a lakosság is takarékosabb. A mennyiség csökkenéssel nincs arányban a költségcsökkenés, a közmű működtetési költségek jelenős hányada fogyasztástól független. 

Árváltozások

Ívóvíz:
A lakossági fogyasztók idén nettó 181 forintot fizettek egy köbméter ivóvízért, jövőre 188 forintot fognak. Közületek esetében a díjszabás ettől eltérő, a közületek vízdíja a tavalyi 205 Ft/köbméterről 213 Ft/köbméterre emelkedik. 

Szennyvízcsatorna használati díj:
A lakossági használati díj 365 forintról nettó 379 forintra változik, a környezet terhelési díj változatlanul hagyása mellett. A közületi díjszabás itt is eltérő, nekik 425 Ft/köbméter helyett 442 Ft/köbméter csatornadíjjal kell számolniuk. 

A díj tervezésénél a víziközmű szolgáltató gazdasági szakemberei figyelembe vették az inflációs adatokat, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és a Nemzeti Bank 2011-es előrejelzéseit. Mindkét díjtétel esetében az inflációt követő vagy annál alacsonyabb emelést fogadott el a közgyűlés.  

A Pannon-Víz ZRT. szolgáltatási területén 35 nagy vízfogyasztó cég saját kútból biztosítja vízellátását. Jövőre a társaság kedvezményeket ajánl fel azoknak a nagyfogyasztóknak, akik visszaállnának a közüzemi vízellátásra. Az akciótól a vízfogyasztás növekedését, a fajlagos költségek csökkenését várjuk. 

Lakossági kedvezmények
A következő évben is biztosítunk locsolási kedvezményt a május 1-től augusztus 31-ig tartó időszakra. Az elfogyasztott ivóvíz-mennyiség tíz százalékára vehető igénybe a kedvezmény, ezzel a mennyiséggel csökken a szennyvíz díja is. A kedvezményt kérni kell, az juthat hozzá, akinek nincs 30 napot meghaladó tartozása a szolgáltató felé. 

Csatorna- és szennyvízdíj fizetési kényszer
Cégünk 7 ezer olyan fogyasztóról tud, akik még nem csatlakoztak a csatorna- és szennyvízhálózatra. Januártól nekik is kiszámlázzuk az ivóvíz fogyasztásukat alapul véve a díjat, ami köbméterenként 600 forint lesz. Ezzel a törvényi kényszerrel szeretnénk a hajlandóságukat elérni a belépéshez. Ott is fizetni kell, ahol nem készült még el a csatornahálózat, ezeken a településeken 400 forintot kell fizetni köbméterenként. 

Gazdasági mutatók
Az első tíz hónap pénzügyi mérlege 450 millió forintos adózás előtti eredményt mutat. Bár jelentős kifizetések maradnak az év utolsó két hónapjára, az egész éves mérleg garantáltan pozitív lesz. A Pannon-Víz Zrt. 1,2 milliárd forintnyi fejlesztést tudhat maga mögött.

Fejlesztések
Ezek között említeném meg az irányítástechnika egységesítését, korszerűsítését, amely immáron három éve folyamatban lévő, a jövő év közepén záródó beruházás, melynek értéke több mint 350 millió forint.

Ez az egységesítés és korszerűsítésen túl lehetővé teszi a hibák, üzemzavarok gyors észlelését, ezáltal a hibaelhárítás hatékonyságának, az üzembiztonságnak a további fokozását. 

Várhatóan már 2011. májusától egy áttekinthetőbb, a fogyasztók számára egyértelműbb számlát postázhatunk. A DOS-alapon futó számlázási program helyébe új került, munkatársaink már tanulják az új rendszert. A programnak köszönhetően 24 órán belül láthatóak lesznek a befizetések, melyek probléma mentessé teszik a cég és a fogyasztók közötti kommunikációt. 

Ez évben megvalósult beruházásunk a vízmérő hitelesítő műhely kialakítása a hitelesítő paddal. Üzembe helyezésével megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a lejárt hitelesítésű vízmérőket jövő évtől saját kivitelben tudjuk felújítani, ezáltal nem függünk a piac többi szereplőjétől, sőt reményeink szerint még bérmunkát is tudunk vállalni. 

 

Palackba zárt Pannon-Víz
Kedvező fogadtatást kapott a cég palackozott terméke, a 19 literes ballonokba töltött Pannon-Víz. A két hónapja megjelent termék vetekszik egyes ásványvizek minőségével, a vizet a legjobb kutunkból, Révfaluban állítjuk elő és a helyszínen palackozzuk. Az üzem kapacitása a jelenlegi heti 300 palack töltésének az ötszörösét is elbírja. Egyelőre intézmények és közületek felé értékesítünk. 

          

 

Pályázat