Környezetszennyező a használt sütőolaj

Ön is a lefolyóba öntötte eddig? Tudta, hogy egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet?! Már van megoldás és Ön is aktív környezetvédő lehet mától!

Ezen túl nem kell töprengenünk, hogy mit tegyünk vele vagy hova öntsük a használt sütőolajat, ugyanis Győrben már kilenc helyszínen adhatjuk le használt olajunkat, amiből feldolgozás után bioüzemanyag készül. A GYŐRSZOL hat győri és 43 térségi hulladékudvarában évek óta speciális zárt tartályokban gyűjtik a sütőolajat. Májustól pedig négy győri MOL benzinkutnál is leadható a használt étolaj. Nincs is más teendő, csak a kezelőknek oda kell adni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt. A hulladékudvarok és a benzinkutak tartályaiból a Biofilter Kft. gyűjti be és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. Labanczné Szaló Mária, a Biofilter Kft Győr-Moson-Sopron megyei képviselője elmondta, hogy igény esetén társasházakba, óvodákba is kihelyeznek azokból a 60 literes hordókból, amiben kisebb közösségek gyűjthetik a használt sütőolajat. Az érdeklődők a +36 30 9474 366 telefonszámon, vagy a mary29@t-online.hu e-mail címen kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoz. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt. A rendkívüli dugulás elhárítás és a csatornajavítás költségei az ingatlanon belül lévő házi szennyvízhálózaton és a közcsatornán egyaránt jelentkeznek. 

A használt étolaj a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Átvevőhelyek:

GYŐRSZOL hulladékudvarok: Pápai út, Reptéri út, Nép utca, Homoksori u., Ötház utca és Szitásdomb utca.

MOL benzinkutak: Budai út, Galantai út, Nagy Imre út, Fehérvári út,

 

Pályázat