Mindenképpen szigeteljük a vízvezetékeket - VIDEO

 

A meteorológiai előrejelzések szerint december első napjaiban reggelente mínusz 5 fok nál is hidegebb lehet. Ilyen időben a vízvezetékek, vízmérők már elfagyhatnak - tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Pannon-Vz Zrt. diszpécserszolgálat vezetőjétől.  

Sajnos most több olyan háztulajdonos lehet, aki betegség, vagy kórházi kezelés miatt nem tudta ingatlanját felkészíteni a téli hidegekre. Gondoljuk át: rokonainknál, ismerőseinknél találkozhatunk-e hasonlóval? Még nem késő megtenni az óvintézkedéseket.

Ha otthonunkban reggelente már most metszően hideg víz folyik csapjainkból, valami gond lehet a szigeteléseinkkel. Érdemes megkeresni és pótolni a hiányosságokat!Ha pedig egy hideg téli reggelen hiába nyitogatjuk vízcsapjainkat, egyikből sem jön víz, valószínű, hogy nálunk is fagyás történt.

Tavaly az első vízvezeték elfagyással december elején találkoztak a pannon-vizes szerelők. Győr Újvárosban egy családi ház lakói kerti csapjukat se nem víztelenítették, se nem szigetelték. A hajnali hidegben megfagyott a csőben lévő víz, jégdugó keletkezett a házba bemenő vízvezetékben is. Szerencséje volt a tulajdonosnak, korán keltek, hamar észrevették. Így még ki tudták melegíteni mielőtt szétroppantotak volna vezetékeik.  

A vízaknában lévő vízórát még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”.  Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget, minhat télen egy nedves kabátot terítenénk magunkra. Használjunk olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Erre a célra kitűnően használhatunk 4-5 cm vastag kemény műanyag hőszigetelő (hungarocell) lapot. Vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknánk nyílása, és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Ne feledkezzünk el a kerti csapról sem, engedjük le belőle a vizet, szigeteljük, csomagoljuk be a szabadon álló részeket. A csővezeték - különösen szeles időben- könnyen „levezetheti a hideget”  az aknába. 

A lakatlan házak, nyaralók, télen lakatlan épületek ilyenkor különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Ezek víztelenítéséről, fagymentesítéséről oldalunkon  találnak hasznos tudnivalókat.

Már kint vannak az óriásplakátok, melyeken a Pannon-Víz Zrt. a vízmérők és vízvezetékek fagyvédelmére hívja fel a figyelmet.

Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés!

 

 

 

 

 

 

Környezetbarát tipp: ha erős műanyag zsákokba faleveleket teszünk, és a zsákokat gondosan lezárva (lekötözve) leengedjük a vízóra aknába, akkor a falevelek lebomlásakor keletkező hő vízóránkat fogja melegíteni. Az építési fóliával és az aknafedőre erősített szigetelő lappal még növelhetjük a biztonságot.

 

 

Hozzávalók:

  • műanyag zsákba rakott falevelek és újságpapír,
  • méretre vágott hőszigetelő lap,
  • madzag,
  • építési fólia tetszés szerint.

A Fővárosi Vízművek kisfillmje lépésről lépére mutatja be egy vízőóra akna szigetelését 

Nézzék meg!