Ha a napokban kilátogatnak nyaralójukba - VIDEO

 

  

 

Ha a napokban kilátogatnak nyaralójukba, vagy felkeresik épülő házukat és a vízmérő üvegét szilánkosra törve találják, az rosszat jelent - elfagyott a vízmérő.  A fagyott vízmérő cseréjét a 96/311753 telefonszámon kérhetik. 

  

Ha lakatlan ingatlanon tócsákat, vízfolyást látnak, kérjük, értesítsék a tulajdonost!


Mielőtt elkezdik használni a nyaralót, ne felejtsék el jól kifolyatni a vízcsapokat.

 

 

 

 

A bronz ötvözetből készült vízmérő a hideg szempontjából a leggyengébb pontnak számít, nagyon jól vezeti a hőt, így a hideget is. 
Ha a vízmérő üvege a fagyás miatt szétreped, vagy szilánkosra törik, menthetetlenül sérülnek, összeroppannak a belső szerkezetek is. 

 

Az elfagyott vízmérő cseréjének díját kiérkező ügyeleteseinknél készpénzben lehet fizetni, a leggyakoribb átmérőjű NA 13 vízmérő cseréjének dija kiszállással szereléssel 32 168 Ft, melyről szerelőink a helyszínen nyugtát adnak, a számlát pedig postán küldjük el.

 

 

 

 

 régebben írtuk:

 

 

Sajnos most több olyan háztulajdonos lehet, aki betegség, vagy kórházi kezelés miatt nem tudta ingatlanját felkészíteni a téli hidegekre. Gondoljuk át: rokonainknál, ismerőseinknél találkozhatunk-e hasonlóval? Még nem késő megtenni az óvintézkedéseket.

Ha otthonunkban reggelente már most metszően hideg víz folyik csapjainkból, valami gond lehet a szigeteléseinkkel. Érdemes megkeresni és pótolni a hiányosságokat! Ha pedig egy hideg téli reggelen hiába nyitogatjuk vízcsapjainkat, egyikből sem jön víz, valószínű, hogy nálunk is fagyás történt.

A tavalyi szezon első fagyásával december elején találkoztak a pannon-vizes szerelők. Győr Újvárosban egy családi ház lakói kerti csapjukat se nem víztelenítették, se nem szigetelték. A hajnali hidegben megfagyott a csőben lévő víz, jégdugó keletkezett a házba bemenő vízvezetékben is. Szerencséje volt a tulajdonosnak, korán keltek, hamar észrevették. Így még ki tudták melegíteni mielőtt szétroppantotak volna vezetékeik.  

A vízaknában lévő vízórát még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”.  Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget, minhat télen egy nedves kabátot terítenénk magunkra. Használjunk olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Erre a célra kitűnően használhatunk 4-5 cm vastag kemény műanyag hőszigetelő (hungarocell) lapot. Vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknánk nyílása, és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Ne feledkezzünk el a kerti csapról sem, engedjük le belőle a vizet, szigeteljük, csomagoljuk be a szabadon álló részeket. A csővezeték - különösen szeles időben- könnyen „levezetheti a hideget”  az aknába. 

A lakatlan házak, nyaralók, télen lakatlan épületek ilyenkor különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Ezek víztelenítéséről, fagymentesítéséről oldalunkon  találnak hasznos tudnivalókat.

Már kint vannak az óriásplakátok, melyeken a Pannon-Víz Zrt. a vízmérők és vízvezetékek fagyvédelmére hívja fel a figyelmet.

Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés!

 

 

 

 

 

 

Környezetbarát tipp: ha erős műanyag zsákokba faleveleket teszünk, és a zsákokat gondosan lezárva (lekötözve) leengedjük a vízóra aknába, akkor a falevelek lebomlásakor keletkező hő vízóránkat fogja melegíteni. Az építési fóliával és az aknafedőre erősített szigetelő lappal még növelhetjük a biztonságot.

  

Hozzávalók:

  • műanyag zsákba rakott falevelek és újságpapír,
  • méretre vágott hőszigetelő lap,
  • madzag,
  • építési fólia tetszés szerint.

A Fővárosi Vízművek kisfillmje lépésről lépére mutatja be egy vízőóra akna szigetelését 

Nézzék meg! 

 

 

 

Hogyan előzzük meg a fagykárokat a fűtetlen épületekben?

   Ősszel ingatlan tulajdonosként számos óvintézkedéssel előzhetjük meg a fagykárokat a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel. Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

A fűtetlen ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet. Ehhez zárjuk el a vízmérő aknában a főelzárót, majd a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki.

Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba. 

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a magára hagyott ház vízvezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát. 

Az aknában lévő vízmérőt mindenképpen szigeteljük valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag.

Sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot, vagy karon papírt a vízórára”.  Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Ne feledkezzenek el a kerti csapról sem, engedjék le belőle a vizet és szigeteljék, csomagolják be a hideg ellen. A csővezeték könnyen „levezetheti a hideget az aknába”. 

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

 

 

Azok közt, akik Facebook oldalunkon megosztották fagyvédelmi tippjeinket, pannon-vizes bögréket sorsoltunk ki.

 

 

 

Nyerteseink:    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Pályázat