Hídavatás: Győr, Jedlik híd - VIDEO

 

November 24-én nagy pillanat részesei lehettünk:  Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere átadta a forgalomnak Győr  város legnagyobb beruházását a Jedlik hidat. Ahogy a híd felső része  a két városrész közlekedési hálózatát kapcsolja össze, úgy kapcsolja össze a híd belsejében lévő  400 mm átmérőjű acél főnyomócső a két városrész vízellátó rendszerét.  A Jedlik híd beruházásához mindkét oldalon sok-sok közmű munka, vízvezeték és csatorna csere is kapcsolódott. A munkálatok egy része még hátra van.  Jelenleg a szigeti oldalon a Kiss Ernő utcában folyik a viziközmű vezetékek cseréje. Köszönjük a lakosság és a közlekedők eddigi türelmét a közműcserék által okozott kellemetlenségekért!

 

 

 

Előzmények:

Nyomáspróba a Jedlik híd új vezetékén

Hatalmas acélcsővezeték mellett állunk, a Jedlik híd belsejében, a közműalagútban. Néhány perccel ezelőtt kezdődött az új ivóvíz távvezeték feltöltése. A 40 cm átmérőjű acélcső külső felülete elkezdett párásodni. A szűk alagútban legalább harmincfokos a hőség, belülről pedig elkezdte hűteni a csövet a Révfalu felől beáramló 13-14 C° hőmérsékletű ivóvíz. A pára kicsapódás egyre erősödik, a vezeték felülete gyöngyözni kezd, előbb alul, majd feljebb is. Minden tekintet az öblítő csonkra szerelt tűzoltótömlőre szegeződik. A vászon tömlő egyre erősödő súgás után rázkódik néhányat majd feltör belőle a víz. Örömmel jelenthetjük, átért a víz Révfaluból Szigetbe! 

„Jelenleg a híd gerincében lévő és a kétoldalt ehhez csatlakozó ivóvíz távvezetékek feltöltése és légtelenítése folyik – tudtuk meg Ifj Biczó László műszaki ellenőrtől. A feltöltést a révfalui oldalon, a Kálóczy tér sarkán kialakított új vízvezeték csomóponttól kezdtük. Nagy átmérőjű vezetékeknél már több tonnás erők működnek, ezeket kordában kell tartani, így az elzárókat csak óramű pontossággal lehet felnyitni. „A híd belsejében a forgalmi szint alatt húzódó közműfolyosón vastag acél pántok tartják a távvezetéket, 16 mm átmérőjű acélcsavarokkal rögzítve. A dilatációról – azaz a csővezeték hőmérsékletváltozás miatti összehúzódásáról és tágulásáról ezek a görgős megtámasztások gondoskodnak” – mutatja a műszaki ellenőr.

A légtelenítés és az öblítés még eltart egy ideig, ezután felkészülünk a nyomáspróbára. Ekkor „vizsgázik a vezeték, tudja-e tartani a kellő nyomást 24 órán át. Ilyen precíz munkánál általában nem szokott gond lenni, de ahogy mondják „az ördög nem alszik”, ha valami hiba van, inkább most jöjjön elő, mint később. A vezeték 3,5 – 4 bar üzemi nyomással fog működni, a nyomáspróba értékét megfelelő biztonsággal 8 bar –nyomáson végezzük. A mérőműszert a szigeti oldalon a tenisz sátornál lévő leágazásra telepítettük.

A sikeres próba után fertőtlenítés, öblítés, majd vízmintavételek következnek. A megfelelő vízminták után rákapcsoljuk az új vezetéket a városi vízhálózatra.

Szeptember 22-én a Töltésszer utcában szerelőink csatlakoztatták a híd új vezetékét Győr-Sziget vízellátó hálózatára. Képünkön Kurcsics Csaba a 400 mm átmérőjű vízvezeték összekötő idomot szereli be.

 

 

Pályázat