Ha nem fizetjük be a vízdíjat...

Ha nem fizetjük be a vízdíjat, először fizetési emlékeztetőt, aztán felszólítót kapunk. Harminc nap eltelte után személyesen vagy ajánlott levélben keres minket a szolgáltató – tudtuk meg Tóth László a Pannon-Víz diszpécser szolgálatának vezetőjétől. Ezután már csak 8 napunk marad, hogy tartozásunkat rendezzük vagy részletfizetést kérjünk. Itt már nem érdemes halogatni. A kilencedik naptól jöhet a markoló és el fogja markolni a vízcsövünket. 

A szolgáltatót erre a 2011. évi CCIX. törvény 58. § (1) bekezdése jogosítja fel. Víz nélkül persze senki sem maradhat, de az ingyen vízért ilyenkor már messzebbre kell menni. 150 méter távolságon belül elhelyezett közkútról, tűzcsapra szerelt vízcsapról lehet haza hordani az ivóvizet. Minden egyes ilyen beavatkozásról hivatalból előzetesen értesítjük a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezetet is. Idén eddig 153 esetben szüntettünk meg vízbekötést családi házas fogyasztóinknál.

A Pannon-Víz Zrt. kintlévőségeinek közel fele Győrben halmozódott fel, a nem fizetők túlnyomó része önkormányzati bérlakásban él.– Velük egy követeléskezeléssel és behajtással foglalkozó társaság, a MIXTON Zrt.- tartja a kapcsolatot – folytatta Tóth László. Együttműködés vagy fizetés hiányában lakásmérővel rendelkező fogyasztók szolgáltatási szerződését felmondjuk, vízfogyasztásukat a társasházi fővízmérőre számlázzuk.

A hátralékkal rendelkező Fogyasztó – ha felveszi a kapcsolatot a Pannon-Víz Zrt-vel, akkor kollégáink  még saját hatáskörben is tudnak segíteni részletfizetéssel, fizetési haladék engedélyezésével. A helyi önkormányzatoknál adósság kezelési, lakás fenntartási támogatások igényelhetők, vagy védett fogyasztóként további könnyítéseket kaphatnak.

Védendő fogyasztóknak járó kedvezményt szociálisan rászorulók és fogyatékkal élők igényelhetnek, a két kategóriába való besoroláshoz pedig a következő szempontokat veszik figyelembe. A szociálisan rászorulók kategóriájába tartozik az, aki ápolási díjban, aktív korúak ellátásában, időskori nyugdíjban, gyermekvédelmi kedvezményben, lakásfenntartási kedvezményben vagy otthonteremtési támogatásban - három évig a megállapítástól számítva - részesül, vagy hivatásos nevelőszülő. Fogyatékkal élőnek pedig az számít, aki fogyatékossági támogatást kap, vakok járadékában részesül, illetve aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékot kap.

Ha nem fizetjük be a vízdíjat...

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!