Győrszabadhegy - víztorony öblítés

 

Az egyik legizgalmasabb karbantartási helyszínre kísértük el a pannon-vizes szakembereket, a Szabadhegyi Víztorony felső medencéjébe. Akik jártak víztorony látogatáson, azok bizonyára végigsétáltak a kilátó szinten is. Ez alatt helyezkedik el a 400 m3-esvíztároló medence.

A víztoronyöblítés ideális téli feladat, hiszen a vasbeton medence falait kellően átmelegítette a benne lévő 6-8 Celsius fokos víz, így szinte fűtött helyen dolgozhatunk – tudtuk meg Orosz Balázstól, a Pannon-Víz Zrt. üzemelés vezetőjétől. Másik fontos tényező, hogy ezt a munkát mindenképpen csúcsidőszakon kívül kell ütemeznünk. Fogyasztóinkat ilyenkor könnyedén ellátja a kisebbik víztartály is. A munkálatok alatt a környék vízellátása természetesen folyamatos marad.

A mérnökök a víztároló medencék legtöbbjét úgy tervezték, hogy könnyen megoldható legyen a karbantartásuk. A Szabadhegyi víztorony felső tartálya is két részből áll. Harmincöt méteres magasságban két gyűrű alakú tartály veszi körbe a toronytörzset. A kisebbik belsőbe 100 m3 víz fér, míg az ezt körülvevő nagyobbikba 300 m3. Amíg az egyiken karbantartás zajlik, a másik üzemben maradhat.

Egy speciális nagynyomású mosóberendezést hoztunk el a Szőgyei Vízműből, huszonöt bar nyomású vízsugárral mosattuk le a medence falait- mutatja az üzemelésvezető.   Ezután fertőtlenítés, majd újabb alapos öblítés következik. Ha a vízminta megfelelő lesz, akkor  visszakapcsoljuk a vízforgalomba a medencét.

       

 

 

 

Pályázat