GYŐR, Pannónia utca - zápor után csatornavizsgálat

 

A sokadik felhőszakadáson vagyunk túl, augusztus 10 –én pénteken 32,7 mm csapadék zúdult a nyakunkba rövid idő alatt. Egészen pontosan a likócsi OMSZ mérőállomáson mérték ezt az értéket, a Gyepszél úton 17 mm, Révfaluban csak 6 mm. A záport kísérő jelenségekből látszik, hogy Nádorváros, Adyváros és Gyárváros térségébe jóval több, akár 40 mm-nél is több zúdult le.

Győrszabadhegy legmélyebb pontján, a Pannónia utcában túlterheltté vált az elvezető rendszer, feltört a csatornák tartalma. A szabadhegyi városrészben külön csőhálózat gyűjti a szennyvizet és egy másik a csapadékvizet (elválasztott rendszer). A csapadékvíz elvezető rendszer 2008-as átadása után hosszú ideig jól működött a rendszer, idén azonban újból előjöttek a gondok, esőben  mindkét rendszer túlterheltté válik, egyre nagyobb elöntések keletkeztek. A kivizsgálásban együttműködünk a csapadékvíz rendszert üzemeltető Útkezelő Szervezet szakembereivel, hiszen nem okozói, hanem elszenvedői vagyunk az elöntéseknek.

A Pannónia utca környékén a héten megkezdtük a soron kívüli csatorna vizsgálatot. Eddig 9 db illegális csapadékvíz rákötést találtunk. A szabálytalan bekötéssel hozzájárultak ahhoz, hogy a Pannónia utca mélyebb fekvésű szakaszán elöntések keletkeztek. Az érintett ingatlantulajdonosokkal szemben hivatalos eljárást kezdeményezünk. A szennyvíz elöntések helyét lemosattuk és fertőtlenítettük a elöntött közterületeket.

 Továbbra is kérdés marad, miért a csapadékvíz elhelyezésnek ezt a szabálytalan módját választották az érintettek, tudva azt hogy kellemetlenséget és kárt okoznak a néhány házzal arrébb élőknek. Ebben a körzetben a csapadékvizet a telken belül kell elhelyezni, kitűnő és környezetbarát megoldás lenne a keletkezett csapadékvizet összegyűjteni és locsolásra használni .