GYŐR-MÉNFŐCSANAK - Malom utca

 

Nagyszabású vízvezeték felújítás kezdődött a héten a ménfőcsanaki Malom utcában. A szakemberek kicserélik az itt húzódó ivóvíz főnyomó vezetéket, korszerű KPE műanyag cső kerül majd az azbeszt cement vezeték helyére. A környéken megváltozott a forgalmi rend, nem mindig lehet a megszokott helyen parkolni. Csúcsforgalomban torlódásra lehet számítani, aki teheti, válasszon más útvonalat.

Győr egyik leggyorsabban fejlődő városrészének főútvonala a Malom utca, a Magyar Közút Zrt. még idén útburkolat építési munkákba kezd. Előtte pedig rendbe kell tenni az út alatti  közműveket – tudtuk meg Spissich Ákostól, a Pannon-Víz Zrtt. Nyúli üzemmérnökségének vezetőjétől. A közműcserének sosincs olyan látványos eredménye, mint egy útépítésnek. A hetvenes években épült Malo utcai azbeszt cement vízvezeték fölé már nem lehet új utat építeni.  

A főnyomócső cseréje a vasút felől kezdődik majd.  610 méter hosszú, 225 mm átmérőjű vezeték épül, csatlakozó idomokkal az itt lévő xx db vízbekötés sámára. Némi könnyebbséget jelent, hogy a páros oldalon, az útpadkában épül majd a vízvezeték, így a forgalmat kevésbé zavarjuk majd.

Az utcai főnyomó vezeték és az ingatlanok közt húzódó, úgynevezett „házi vízbekötések” közül csak a rossz állapotúakat cserélik majd ki. Az építők először lefektetik az új csöveket, műanyag hegeszetett kötésekkel, majd nyomás próba és fertőtlenítés után fokozatosan kötik át az itt lévő ingatlanokat. A tűzcsapok és az utcai vízelzárók cseréjéhez szükség lesz majd az egész utcát érintő vízelzárásra is. A vízszünetek időpontjáról előzetesen kihirdetjük, az ingatlanokat pedig előre egyeztetett időpontban kötjük majd át az új vezetékre.  

Az új főnyomóvezeték nemcsak Ménfőcsanak, hanem a térség fejlődését is szolgálja majd, a most megkezdett szakaszt még idén folytatni fogjuk Gyirmót irányába, 160 mm átmérővel. Ebből az irányból, a jut majd több vízhez a gyirmóti városrész is.