GYŐR - megmértük, milyen hideg a víz

 

 

A hideg víz friss és üdítő, de a meleg víz előállításához közel másfélszer annyi energiára van szükségünk, mint nyáron. 

A szigetköz kavicsos talajába fúrt parti szűrésű kutakban 12,5 C˚ hőmérsékletű a víz. Huszonöt-harminc méteres mélységben nem szokott nagyon ingadozni a hőmérséklet. Nyáron is csak legfeljebb két-három fokkal melegebb. 

A felszínre kerülve fokozatosan csökken a víz hőmérséklete. Szőgyén a rendszer nyitott, itt a szétporlasztott víz jobban le tud hűlni, mint Révfalu Vízmű zárt szűrőrendszerében.

Győrbe hatalmas földalatti főnyomócsöveken érkezik az ivóvíz. Ilyen nagy átmérőjű csövekben legfeljebb egy –két C˚-ot csökken a víz hőmérséklete.

A Sió utcai közkifolyónál 11,2 C˚-os hőmérsékletet mértünk. A lényeges változás a kisebb átmérőjű utcai elosztóvezetékben és a vízbekötésekben zajlik. Hosszú hideg időszak után a közkutak vize akár 4 C˚ -ra is lehűlhet. Szerencsére most még szó sincs ilyenről.

A lehűlést egyébként a külső hőmérséklet mellett befolyásolja a vízcső feletti föld vagy hótakarás, a talaj tömörsége, az útburkolat, a növényzet, a beépítettség és természetesen a szigetelések – magyarázza a szakember. Ilyenkor jobban járnak azok a vízfogyasztók, akik közvetlenül nagyobb átmérőjű vezetékről kapják a vizet, nekik nem hül le annyira.

 

Ha az Ön környezetében ennél lényegesen alacsonyabb a hálózati víz hőmérséklete, akkor érdemes a vízmérő aknában és az épület falában húzódó csővezetékeken újból ellenőrizni a szigeteléseket. Néhány száz forintos hőszigetelés nemcsak a fagytól véd, hanem a lehűlést is csökkenti, hamar behozz az árát.

A melegvíz készítéshez felhasznált energia a téli időszakban a megszokottnak akár másfélszerese is lehet, hiszen majd tíz fokkal hidegebb vizet kell felmelegítenünk.

Mérési eredményeinket kissé árnyalhatja, hogy a tapasztalatok szerint télen hosszabb ideig szeretünk meleg(ebb) vízben fürdeni, zuhanyozni, mint nyáron.

 

 

Pályázat