GYŐR - Marcalvárosi víztorony - VIDEO

 

 

Egy kortárs képzőművészeti projekt keretében kapott új külsőt a marcalvárosi víztorony. Az építmény új megjelenése szakított a korábbi szürke-bordó színnel, dinamikus és játékos sokszínűségével Győr egyik színfoltjává vált. Az újrafestés Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, festő irányításával zajlott másfél hónapon keresztül, a kivitelezés pedig egy fiatal művész, Varga Bertalan keze munkáját dicséri. A kortárs külsőt kapott víztorony ünnepélyes avatását Radnóti Ákos alpolgármester bejelentette, a jövőben megvilágítást is kap majd a város új dísze.

 

Korábban írtuk: 

  

Jól halad a Marcalvárosi Víztorony festése, a szakemberek a napokban fejezték be a felső tartály festését, már javában az alsón dolgoznak. A kivitelezési munkák irányítójával, Sámoly Istvánnal a víztorony tetején beszélgettünk.

4500 m2 festése a feladat, 2500 kg festéket használunk majd fel. Az építésnél még nem mi festettünk, de a 2000 -es felújításnál már mi dolgoztunk rajta. Csiszolással kezdtük a munkát. Homokszórásra nem volt szükség, nem kellett a teljes bevonatot eltávolítani, mert nem rozsdásodott, csak a fedőréteget tette tönkre az UV sugárzás az eltelt 18 év alatt. Két rétegben festjük, ecsetel és festőhengerrel.

Jó szolgálatot tesz a toronyra szerelt karbantartó állvány, mely egy körben futó sínpályán görgethető. A felső tartály rézsűje kifelé lejt, ez még barátságosabb, mint az alsó, ahol ugyanez fordítva van.

A festés színterve jóval mozgalmasabb az előzőnél, több a színek közti átmenet. A határoló felületeken ugyanúgy maszkoló szalagot használunk, mint „kicsiben”.

Egy nagy múltra visszatekintő helyi vállalkozás, a GYŐRLAKK Festékgyártó Zrt. Tixotróp Klorotex márkanevű, klórkaucsuk alapú festékét használjuk, mivel az utolsó karbantartás óta eltelt időben is jól vizsgázott a felületen. Ez a festék jól tűri a különleges igénybevételt (pl. gyakori páralecsapódás a felületen stb.) és a hő ingadozás hatásait is. A festék különlegessége ezen felül – ahogy azt a márkaneve is mutatja, hogy tixotróp tulajdonsággal rendelkezik, vagyis ülepedésre nem hajlamos és a megfolyás veszélye nélkül hordható fel függőleges felületre is. A színeket a GYŐRLAKK Zrt. szakemberei keverték a tervezőtől kapott színminta alapján.

Várföldi-Király Pálma, a GYŐRLAKK Festékgyártó Zrt. műszaki vezetője ígyekszik minden segítséget megadni a munkához.

Szeptemberben érkezett hozzánk a megkeresés, mely szerint termékünkre esett a választás a víztorony festési munkálatainak elvégzéséhez. Nagy örömmel fogadtunk, hiszen valóban egy ilyen kivitelezési munkához, megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező termék kiválasztása fontos feladat, valamint egy, a megszokottól eltérő, izgalmas színvilággal rendelkező, impozáns épület megjelenéséhez adjuk termékünket.  Műszaki kollegáim és egy színező automata segítségével, alapszínekből leszíneztük azt a 14 féle, tervező által megalkotott színt, mely végül elfogadásra került. Ezen felül Sámoly István Úrral együttműködve, szervesen részt veszünk a kivitelezési munkák műszaki támogatásában is a legjobb eredmény elérése érdekében.

Idefent legjobban a szélre kell figyelni, 20 km/óránál nagyobb szélben vagy esőben természetesen nem festünk. A jó időt maximálisan ki fogjuk használni. Sokan a nyári festésre esküsznek, azonban a fizikai úton száradó festékek esetében a felhordott réteg az oldószerek elpárolgása következtében szárad. A száradási idő többek között a levegő mozgásától és a hőmérséklettől függ, ami alacsony hőmérséklet mellett lassabb, így a száradás és átfesthetőségi idő kitolódik.

Nyáron, extrém melegben természetesen sokkal gyorsabban megy végbe, azonban ez szintén nehezítheti a festési munkálatokat terülési problémákat okozva. Tehát szerencsés 5-20°C között dolgoznunk.

Vajon miért vártuk meg az őszt a festéssel? A fent említett körülmények mellett is a víztorony festés speciális feladat. A tartály tele van hideg vízzel (kb.14°C), a külső hőmérséklet nyáron 25-38°C, a pára kicsapódik a tartályon. Hasonlóan, mint ahogy a fürdőszobában bepárásodik a tükör, ha meleg vízzel zuhanyozunk. Nyáron gyakran látni, hogy a tartály külseje nedves, a festést ezért csak a tavaszi, őszi időjárási viszonyok mellett szabad elvégezni, megfelelő műszaki paraméterrel rendelkező termék kiválasztásával.

Ha az időjárás lényegesen nem változik, tartható lesz a november 30-i határidő. Az új színtervvel pedig barátkoznak a győriek. Modernebb, dinamikusabb és izgalmasabb lesz az előzőnél.