GYŐR 2020. július 21. - felhőszakadás

2020. július 21-én özönvíz szerű esőzést kapott városunk.  

A zivatar felhők észak-nyugat felől érkeztek, a zápor intenzív szakasza 18:40 től 19:20 ig vonult át a lakott terület felett.

A csapadék intenzitása elérte a 100-150 mm /óra értéket az Országos Meteorológiai Szolgálat műhold képei szerint.

A lezúduló özönvíztől percek alatt feltelt az elvezető rendszer.

A záporkiömlőkön összesen 61 ezer m3-rel tehermentesítettük az elvezető rendszert. Nehezítette a vízelvezetést a szélvihar által letört ágak és a víznyelőkre hullott jég.

A csapadékmérők nem rögzítettek rekord mennyiségeket, Győr Újvárosban és Győr Likócson egyaránt 11 mm volt. Győr Révfalu határában 22 mm t mértek az automaták. A lokálisan mért értékek azonban 5-10 perc alatt hullottak le. Sziget, Belváros, Nádorváros és Révfalu belső körzetében  jóval nagyobb mennyiség hullott le, szintén rövid idő alatt. 

A szélvihar fákat csavart ki, vagy tört ketté, és a fákról rengeteg friss hajtást letört. A víznyelők fölé sodort levelek több helyen lassították  a vízelvezetést.

A Belvárosban, Szigetben, Nádorvárosban és Révfaluban több helyen elöntések alakultak ki. Gond volt a Sarkantyúköz mélyebb részén, és a Gárdonyi u., Szent István út, Újvilág u., Tarcsay, Bajcsy Zsilinszky út, térségében.

Az Ipar úton csatorna fedlapok vágódtak fel a csatornában kialakult túlnyomás miatt

A rendkívüli helyzet felszámolását a Pannon-Víz Zrt. azonnal megkezdte, öt nagyteljesítményű csatorna mosó szippantó gépkocsi dogozott a városban.

Este 8 órától fokozatosan normalizálódott a helyzet a főgyűjtő csatornák fokozatosan leürültek.