GYŐR - 2018. június 13-i felhőszakadás

Négy nagyteljesítményű csatornás gépjármű bevetésére került sor a tegnapi győri felhőszakadás során. Négy záporkiömlőn összesen 50 000 m3 csapadékvízzel higított szennyvizet zsilipeltünk a folyókba. A záporkiömlők a szennyvízelvezető rendszer csapadékvízzel való túlterhelésekor lépnek működésbe. Ez az ötvenezer m3 éves, könnyen lehet, hogy többéves rekordnak számít.

Az OMSZ-től kapott csapadék adatok szerint Győr belvárosában 51,9 mm, Likócson 49,6 mm eső esett. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 50 liter víz érkezett az égből. A zivatar cella központja Győr sűrűn lakott városrészeire esett. A csapadék intenzitása néhol elérte a 30-40 mm /órás értéket, vagyis 3-4 szeresen többet, mit amennyire az elvezető rendszert méretezték.

Legtöbb bejelentésünk a sűrűn lakott városrészekből érkezett, helyenként járdaszegélyek között az útburkolaton 5-10 cm víz állt, a feltorlódott víz miatt a lakók az eső után több helyen nem tudtak kijönni a lépcsőházból az utcára, vagy nem tudtak az autókból kiszállni.  A csapadék intenzitás csökkenése után az elvezető rendszerek a legtöbb esetben fél – egy óra alatt fogadták és elvezették a rengeteg vizet. Kritikus helyzet alakult ki Újvárosban a Gyepszél utcában. Az itt összegyűlt több száz köbméter esővízzel csak hajnali egy órára tudtak megbirkózni a szivattyúk és a szippantó autók.

Szeretnénk megköszönni a rendőrség és a katasztrófavédelem szolgálatainak segítőkész együttműködését, több kritikus helyszín biztosításában és a házak alagsori helyiségeibe, pincéibe jutott víz eltávolításában.

Pályázat