GÖNYŰ - rövidesen vízhálózat öblítés

Július első felében elszíneződött ivóvízzel találkozhattak gönyűi fogyasztóink.
Lokális öblítésekkel sikerült helyreálítani a megszokott vízminőséget, de rövidesen szükség lesz egy átfogó tervezett vízhálózat öblítésre Utcáról utcára fogjuk átöblíteni a település vízellátó hálózatát. Az előkészítést megkezdtük, az ütemtervvel rövidesen jelentkezni fogunk. 
A pontos tudnivalókról értesítjük a település Polgármasteri Hivatalát, zárt Facebook csoportját, valamint utcai hirdetményeken is tájékoztatni fogjuk a lakosságot. 

 

 

 

Július 8-án Gönyűi vízműtelepünkön csőtörés történt a telepen belüli főnyomó vezetéken.

A javítás idején vízhiánnyal nem találkozhattak Fogyasztóink, de a megszokotthoz képest más irányból, Nagyszentjános felől jutottak vízhez. Megváltoztak a településen egyébként megszokott áramlási irányok a vízvezetékekben

Ennek eredményeként a hálózat csőfalára kirakódott vas- mangán vegyületek kisebb-nagyobb mennyiségben leváltak a cső faláról és a csapvízben átmeneti elszíneződést okoztak.

A vas- mangán vegyületek kirakódásának oka az, hogy a vízműtelepet elhagyó ivóvíznek határérték alatti, de nem nulla a vas- és mangán tartalma. Ezek a mangán és vas vegyületek főként a téli, alacsony fogyasztású időszakokban az idők folyamán kirakódnak, kiülepednek a csővezetékekben, illetve azok falán.

Ha valamilyen oknál fogva megváltozik a csövekben a megszokott vízáramlási irány (csőtörés, tűzcsap használat, vízelzárás) , a kiülepedett vas- és mangán részecskéket a víz magával ragadja és a fogyasztó helyekre is eljuttatja, feketés-barnára színezve a vizet.

Társaságunk rövidesen átfogó hálózatöblítési munkákat, légdugós hálózat tisztítást tervez Gönyű településen. Ezen csőtisztítási munkálatok elvégzését követően várhatóan teljes egészében meg fog oldódni a településen a vízminőségi probléma.