Friss víz a hőségben

Friss víz a hőségben

Csúcsközeli a vízfogyasztás a megyeszékhelyen júniusi kánikulában. Az, hogy a napi átlaghőmérséklet túllépte a 25 Celsius fokot, többezer köbméter többlet vízfogyaszást jelentett. 

Győrben a Dunakapu téren, a Baross úton és a Megyeháza téren, valamint Csorna és Kapuvár központjában párakapuk alatt frissülhetnek fel az arra járók. 

 

Győrben a legfrissebb vízfogyasztási adat 2109 június 12-i, 44 456 m3. Egy átlagos tavaszi- őszi napon 30-35 ezer m3 víz fogy, nyáron pedig a napi fogyasztás könnyen meghaladja a 40 ezer m3-t is, most bőven e fölött vagyunk.   

Legnagyobb arányban az újonnan beépített magasabb fekvésű, családi házas körzetek vízfogyasztása nőtt. Ahol gyakoriak a házi fürdőmedencék, és az automata öntöző berendezések, ott többszörösére is nőhet a vízfogyasztás ezekben a napokban. 

A szakemberek arra számítanak, az elkövetkező napokban, lassuló ütemben, de növekedni fog a fogyasztás. A tavalyi vízfogyasztási rekord egyébként 2018. június 1-én született meg, :  ekkor  44 943 m3 vizet fogyasztottunk. Valószínű, ezt a napokban meg fogjuk dönteni.

 

 

Néhány jó tanács otthonra:

Nagyon fontos, hogy a nyári melegben legalább napi két-három liter folyadékot fogyasszunk! Ennél jóval többre is szükségük lehet az aktív életmódot élőknek, hiszen erőteljesebb edzéssel akár másfél liternyi is távozhat óránként a szervezetükből. Ajánlatos olyan italokat fogyasztani, amelyek elősegítik az árványi anyagok pótlását, a csapvíz is kitűnő választás.

A gondos házigazdák nyáron is odafigyelnek vízvezetékeikre. A melegben célszerű a vízmérőakna fedelét egy léccel kitámasztani, persze úgy, hogy ne okozzon balesetveszélyt. Ha jól kiszellőzött az akna, néhány nap múlva célszerű megnézni, nincs-e valahol belső vízelfolyásunk. Ehhez az ingatlanon belül el kell zárni minden vízcsapot, és így ellenőrizni, hogy forog-e vízmérőnk kis kereke. Ha igen keressük meg az elfolyás okát és javítassuk meg.

Ha elutazunk nyaralni, érdemes az aknában is elzárni a vízvezetéket, nehogy meglepetés érjen minket hazaérkezéskor egy csőtörés formájában. Nyaralásból hazaérkezve folyassuk ki jól a vízcsapokat, a vezetékekben napokig pangó víznek már nem lesz olyan jó íze. Nagy melegben előfordul, hogy kiszáradnak a a csapok alatti bűzelzárók, időnként ezeket is engedjük tele vízzel. Ne feledkezzünk el a padló összefolyóról sem.