Felhőszakadás Győrben

Bisinger busz- Fotó: Kisalföld„A kora délutáni órákban hatalmas méretű felhőszakadás zúdult Győr belvárosára. Ügyeletes diszpécserünk a zápor első perceiben elrendelte a záporkiömlő nyitását. Az állandó létszámon túl 4 gépkocsival, és 8 fővel vettük fel a harcot a hatalmas mennyiségű vízzel.

Az OMSZ 2011. június 7-én kedden 13:30 -kor kiadott radarképe szerint Győr Belvárosát 30-50 mm/h intenzitású csapadék érte el. Ez a mennyiség három-négyszerese annak, amit a csatornarendszer azonnal el tud vezetni, így több helyen nem nyelték el azonnal a hatalmas mennyiségű vizet a víznyelők.  

A Zechmeister, Eörsy Péter, Bajcsy Zsilinszky, Munkácsy és Szérüskert utcából érkezett hibabejelentés, mindegyik helyszínen rövid idő után elnyelték a vizet a víznyelők.

A zápor másik gócpontja Kisbácsát érintette, itt a Votinszky utcából jelezték a csatorna teltségét.  

A háztetők, járdák, szilárd burkolatú felületek arányának növekedése miatt a lehullott csapadékvíz szinte teljes egészében a csatornákba kerül. Ez a belső városrészeinkben a csatornák kritikus terheléséhet vezet. Lakóházaknál, ha a térszint alatti helyiségekben visszafolyik a csatorna, annak legtöbbször az az oka, hogy a csatorna bekötés nincs visszacsapó szeleppel leválasztva az  utcai rendszertől. Ez megakadályozza, hogy a zápor miatt teljesen feltelt utcai csatorna tartalma bekerüljön a pincékbe. Az épületek belső csatornahálózatát a jogszabály szerint is, és a lakók jól felfogott érdekében is úgy kell kialakítani, hogy szennyvíz és csapadékvíz visszaáramlás ne legyen lehetséges. Győr külső kerületeiben a csapadékvizet önálló rendszeren kell elvezetni. Ménfőcsanak, Győrszentiván, és Győr-Szabadhegy térségében azonban sajnos több ingatlan csapadékvíz elvezetése illegálisan a szennyvízhálózatra van kötve, növelve ezzel csatornáink terhelését.
Minden hibabejelentést a havaria helyzet elmúltával értékelünk. Ahol pince elárasztás történt, megállapítjuk az elárasztás okát, és a szükséges intézkedéseket, beleértve a fertőtlenítést is megtesszük - fejezte be a tájékoztatást a szennyvíz ágazat vezető.

 

Pályázat