Élet a toronyban

Vörös vércse fiókáknak ad otthont a Marcalvárosi víztorony!

A negyven éve üzemelő torony nemcsak méreteiben és küllemében különleges a győriek számára, hanem az ivóvíz-szolgáltatása mellett biztonságos lakóhelyet nyújt egyes madárfajok részére.

 

Néhány napja új lakói vannak Győr város nevezetességének, a híres, kékes-zöldes színben tündöklő, impozáns Marcalvárosi víztoronynak. A toronyban kikelt apró kis jövevények mindig örömet hoznak a Pannon-Víz Zrt. munkatársainak mindennapjaiba.

Hosszú évek óta lakóhelyük a víztorony ablakpárkánya, ahol nyugodt körülmények között fészkelhetnek és költhetik ki tojásaikat. Előfordult olyan év is, mikor egyszerre két vércse család is fészkelt a torony különböző ablakaiban.

 

A vörös vércsék környékünk legismertebb ragadozó madarai, akik előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat, hüllőket, rovarokat és kisméretű madarakat is. Igen jól alkalmazkodnak többféle élőhelyhez, a természetes környezeten túl a városokban is előfordulnak.

A Marcalvárosi víztoronyban kikelt fiókák mindegyike az elmúlt években egyedi számozású jelölőgyűrűt kapott, ami alapján később könnyedén azonosíthatóak.

 

A vörös vércsék Magyarországon védett madarak, így kiemelten fontos, hogy nyugodt, zavartalan környezetben élhessenek közöttünk.

 

Fotók:

(készítette: Borsi Viktória)

 

     

Pályázat