Elektromos gépkocsik

Két új elektromos kisteherautó áll szolgálatba holnaptól a Pannon-Víz Zrt.-nél. A gépkocsik beszerzéséhez a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 2 x 1,5 millió Ft-ot nyert a vízszolgáltató cég. Forgalomba állásukkal két régebbi diesel üzemű kisteherautót sikerül leváltani. A gépkocsikat Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át leendő használóiknak.

A Pannon-Víz Zrt.-nek 140 gépjárműve van, benzinnel és gázolajjal működnek. Ehhez a számhoz viszonyítva két darab elektromos hajtású autó nem tűnik soknak, de az ajtórésbe már betette a lábát egy új korszak. Ez jelzi törekvéseinket is, a szándékainkat, hogy elindultunk egy új úton. Még jókor - mondta a vezérigazgató. Ez a első két gépjármű, amin megjelenik a pannon-vizs gépkocsik új dizájnja is, melyet a Feirat Kft grafikusai terveztek.

A Citroen Berlingo típusú gépkocsik egyike a győri szennyvíztisztító állományába kerül, ahol a Pannon-Víz Zrt. biogázból előállított elektromos energiájával töltik majd fel naponta a gépjárműveket. Ez különösen jó érzés – fogalmazott Cselovszki Zoltán, a győri szennyvíztisztító vezetője - hiszen közvetlen előnyét érezhetjük a biogáz előállításnak.

   

  

A másik gépkocsit a vízmérő cserélő szakemberek kapják. Városi forgalomban, gyakran Győr belvárosában araszolva fogják használni. Rövidebb távokon, gyakran indítva. A pedálra lépve azonnal hallható az inverter kicsit sípoló hangja, mely a teljesítmény növelésével Jól halad a kocsi, pompás érzés, semmi hang, csak a kerkek menetzaja - így foglalta össze a vízetési élményt Bozsoky Attila a másik gépkocsi

A világ autógyártása az elektromos autók elterjedése felé halad. Egyre népszerűbbek az elektromos autók, mint a világban, mint Magyarországon. Ezt az is mutatja, hogy folyamatosan nőnek a töltőállomások számai. A kormány pályázatokon keresztül is ösztönözni kívánja az e-mobilitás elterjedését, többek között az elektromos autók vásárlásának és az elektromos töltőállomások létesítésének állami támogatásával, közbeszerzési pályázatokkal. – mondta Nuridsány Gergely, Nádor Autó Zrt. kereskedelmi vezetője.

Az elektromos hajtású gépkocsik viszonylag új szereplői a közlekedésnek. Hiányzik hagyományos gépkocsik jellegzetes hangja, a gépjárművek szinte zaj nélkül suhannak. Ez időnként problémát okozhat a gyalogátkelőhelyeknél. Az elektromos gépjárművet vezetőknek különös gonddal kell megközelíteni a gyalogátkelő helyeket.  – tette hozzá Varga Lajos, a Pannon-Víz Zrt. szállítási osztályvezetője.

 

    

 

 

Az elektromos hajtású gépkocsi előnyei ennél a használatnál jelentkeznek igazán, a hagyományos belső égésű motorok rövid távú városi forgalomban nem tudnak bemelegedni, ilyenkor magasabb a károsanyag kibocsátásuk.

Más nagyvárosokban már kialakítottak olyan közlekedési zónát, ahol csak a környezetbarát gépjárművek közlekedhetnek. Várhatóan Győrben is sor kerül hasonló övezet kialakításéra. Ezzel a típusú gépkocsival be lehet hajtani olyan városrészekbe is, ahová csak alacsony kibocsátású gépjárművek mehetnek.

 

Pályázat