Csornai vízmű

A Csornai Vízműtelep a Csorna-Kóny-Bősárkány regionális vízműrendszer részeként az alábbi településeket látja el ivóvízzel:

Csorna, Farád, Dőr, Kóny, Enese, Bősárkány, Barbacs, Maglóca, Acsalag, Földsziget, Rábcakapi, Cakóháza, Markotabödöge, Tárnokréti, Fehértó, Bezi és Győrsövényház.

 Csorna térkép

 

Csornán 1963 óta működik a vízvezeték hálózat. Kezdetben a Vilmos Parkban készült el egy 40 méter mélységű kút, és a hozzá tartozó hidrofor épület, amely a közeli tiszti lakásokat szolgálta ki. A vízhálózat hossza ekkor csak 158 méter volt. A Vilmos Park kútjai ma már tartalék vízbázisként működnek.

 

Csorna Google 

Csornai telephelyeink bemutatásához a Google térképét használtuk. 

Csorna rohamos fejlődése, várossá válása és a vízigények növekedése a hetvenes évek elején szükségessé tették a további fejlesztéseket. A város dél-keleti szélén épült az új vízműtelep. A vízbeszerzés hat darab mélyfúrású kútból történik, a kutak a vízmű belterületén találhatók.

A kitermelt víz jó minőségű, vas és mangántartalma haladja meg az ivóvízzel szemben támasztott szigorú határértékeket, ezért vastalanítjuk a kutak vízét.

Csornai gólya

Az új vízműtelep vastalanítói kezdetben szabadtéren működtek. 

A vastalanítók gépháza a közelmúltban épült meg.

 Csorna vastalanító belső 

 Csorna vastalanító küső

Az új vastalanító kívűlről is impozáns látványt nyújt.

A vízműtelepen található 1000m3-es víztároló a fogyasztás ingadozásait egyenlíti ki, megnyugtató tartalékot biztosít a rendszer számára.

 Csorna tároló

  A víztároló felújítása 2009-ben készült el, ekkor magastetőt is kapott az építmény. (fenti kép)

 

 

 

Csorna gépház

A gépházban lévő korszerű, frekvenciaváltóval vezérelt szivattyúk a regionális rendszert szolgálják ki. Automata aggregátor gondoskodik a zavartalan energiaellátásról.

 

 

 Csorna torony

A rendszerhez tartozó víztorony a városközpontban, az üzemmérnökség központjában található.

Itt kaptak helyet a rendszert üzemeltető szakemberek műhelyei, irodái, a raktárak és az ügyfélszolgálat is.  

 

Pályázat