Csatornaleszakadások Révfaluban

Révfalu szennyvízcsatorna rendszerét ismét megviselték az ingadozó talajvízszint okozta talajmozgások. Június közepére több súlyos csatorna meghibásodás történt. A csatornaüzem fenntartásán jelenleg is nagy erőkkel dolgozunk. Négy helyen is föld felett vezetjük el a szennyvizet, diesel átemelő szivattyúkkal.

Az Ady Endre utcában két helyen is beszakadt az úttest, hatalmas üreg tátongott a díszburkolat alatt, beszakadt a csatorna is. Az Ady Endre úton a Binge köz és az Árvíz utca közt ideiglenes diesel motoros átemelő szivattyút működtetünk, rövidesen kicseréljük a sérült csatornavezetéket. Az Ady Endre utcában útszűkületre, a Binge közben útlezárásra számítsanak.

 

Még nagyobb a baj a Zólyom utcában a temető melletti szennyvízátemelőnél. Az átemelő melletti csatornaakna szakadt be, az akna alja feltöltődött homokkal, a szivattyúkat is alig tudtuk kiszabadítani. Itt is ideiglenes átemelőt építettünk, az átemelő környékén a föld feletti fém nyomócsőben jut tovább a szennyvíz. A művelethez szükség volt a Bácsai út azonnali átvágásához és a Zólyom utca és Rozmaring utca kereszteződésében egy diesel motoros átemelő működtetésére is. A Rónay Jácint – Hédervári–Szövetség csomópontnál az épülő körforgalom mellett egy régi csatornavezetékünk szakadt be. A hibát lokalizáltuk, de további beavatkozásokra lesz szükség.

A Rónay Jácint út 9. sz. előtt az útközépen szakadt be az út, a csatorna további cseréjére van szükség. Itt tavaly nyáron cseréltünk egy hatméteres szakaszt, most folytatnunk kell. A Szövetség utca - Leibstück útkereszteződésnél pedig egy csatornabekötés felett szakadt be a föld.

A meghibásodások elsősorban a folyó melletti területekre jellemző  révfalui talajszerkezetre vezethetők vissza. Jól mutatja be ezt a talajszerkezetet a Szövetség utcai társasház alapozásakor készült kép. A felső 1,5-2 méteren normál talajfeltöltést (humuszt) láthatunk, alatta pedig sárga homokot. A folyók hordalékaként odakerült finom szemcseméretű sárga homokot a vízügyes szakma „fosóhomoknak” is nevezi, ugyanis ha víz éri, nagyon könnyen megfolyósodik. A hibák másik fő oka a beton csatornák korróziója. A megváltozott vízhasználati szokások miatt sokkal töményebb szennyvíz terheli a csatornákat, mint néhány évtizeddel korábban. Így a harminc-negyven éves betoncsatornák is veszélyeztetetté válnak. Beton kötőanyagukat megtámadja a korrózió, ezáltal egyre vékonyodik a beton szerkezet.

Néhány éve cseréltük kőagyag csövekre a Kálóczy tér Révfalu felőli oldalán húzódó vezetékszakaszt. Az Ady Edre út elején a csatornacserén túl talajmegerősítésre is sor került. A közelmúltban kicseréltük a Hédervári úti óvoda előtti és a Szövetség út elején lévő csatornaszakaszt, ezek állapota tökéletes. A Kálóczy tér egyetem felőli sarkán a hídépítéshez kapcsolódóan jelenleg is folyik a csatornacsere.  Rövidesen újabb csatornacserék kezdődnek.

A révfalui városrészen túl hasonló jellegű csatorna meghibásodás történt az Apácza és a Közép utcákban. Mindkét helyen a meghibásodásokat kiváltó ok egyrészt a folyók közelsége, másrészt a betonkorrózió. Az Apáca utcában a közelmúltban fejeztük be a csatorna cserét, a Közép utcában jelenleg is folyik a munka.

 

 

 

Pályázat