Trükkös csatorna tisztítók - legyenek óvatosak

Időnként környékünkön is megjelenik az a társaság, melynek tagjai néhány perces munkáért több tízezer forintot próbálnak bezsebelni csatornatisztítás ürügyén. Megint itt vannak, csak azóta árat emeltek. 

2021. áprilisban Győr-környéki településekről kaptunk jelzést, hogy idegenek csengetnek be házakhoz és próbálják rábeszélni a tulajdonosokat: "nagyon megéri csókolom, háromezerért kitisztítjuk a csatornát". Valami keveset mindíg dolgoznak is, aztán lemérik, milyen hosszú is a csatorna és a hosszat megszorozzák háromezerrel. 
Az elején persze nem mondják, hogy a háromezer forintos összeg csak egy méterre vonatkozik.


Pár éve a Győri Ipari Park egyik üzeménél jelentkezett be a társaság: 
„Csókolom, jöttünk a főnökkel megbeszélt munkát elvégezni”.  Beengedték őket, hamar el is végezték a munkát. Két órát dolgoztak az udvaron és négyszázezret akartak számlázni.

 
Nem árt felfrissítenünk: alaposan fontoljuk meg, hogy kit engedünk be a saját, vagy a ránk bízott területre.

A csalók általában eljátszanak egy fedő történetet: hivatkoznak valakire, néha eljátsszák, hogy épp a főnökkel beszélnek mobil telefonon. Általában gyorsan végeznek, nehogy kiderüljön a szélhámosságuk,  és a tisztességes ár 8-10 szeresét kérik a munkáért.

 

Legyenek óvatosak, a hívatlan látogatókkal. A jóhiszemű lakók, vagy alkalmazottak  könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak. Néhány perces munkáért akár többszázezer forintot is bezsebelhetnek az "utazó csatornatisztítók"

 

A szélhámosok nem mindíg fekete csuklyában érkeznek.Újabb trükkjük, hogy mindannyian formaruhában vannak, jegyzőkönyvet, hamisított igazolványt és megbízólevelet is hoznak magukkal. A szervezettség és a rend látszatát keltik, bizalmat ébresztve evvel az idős emberekben.
Ha a trükk sikerül és beengedik őket, elterelik a tulajdonos figyelmét majd megszabadítják értékeitől.

Az idős emberek mellett gyakran intézményeket, üzleteket, akár iskolákat is célba vesznek a trükkös csatornatisztítók.
Valamilyen fedőtörténettel félrevezetik az alkalmazottakat: „a főnök ezt már megrendelte, pikk-pakk végzünk, itt tessék aláírni és  fizetni”.
Nagyon vastagon fog a ceruzájuk, a tisztességes ár  8-10 szeresét legombolhatják.

 

Jó tudni, hogy közterületi víznyelők, csatornák és aknák tisztításáért soha senki nem kérhet pénzt.

Ha valaki víznyelő vagy csatornadugulást szeretne bejelenteni, akkor a 06 80 20 40 86 telefonszámon éjjel-nappal megteheti.

A saját ingatlanjába, lakásába, bérleményébe pedig mindenki jól gondolja meg, hogy kit enged be!

Hibabejelentésnél, csatornadugulásnál az "igazi csatornatisztítók" hívásra érkeznek, mindig a bejelentőt keresik, név és telefonszám alapján.

Legyenek óvatosak, ne váljanak csalók áldozatává!