Csatorna ellenőrzési akció kezdődik

 

Kérjük, ne vezessenek csapadékvizet a szennyvízelvezető csatornákba!


Győrben Szabadhegyen, Kismegyeren, Szentivánon, Pinnyéden, Ménfőcsanakon, Gyirmóton, valamint Révfalu, Sziget és Újváros egyes részein olyan szennyvíz elvezető rendszerek működnek, melyekbe nem lehet csapadékvizet belevezetni. Az építési szabályzat szerit itt a csapadékvizet telken belül kell elhelyezni. 

Tipikusan olyan családi házas beépítésű körzetekről van szó, ahol az év 360 napján szinte semmi gond sincs a szennyvízelvezető rendszerrel.
Egy kiadós esőnél, zápornál viszont mégis feltör a csatornaaknákból a csapadékvízzel hígított szennyvíz. Az illegálisan bevezetett csapadékvíztől túlterheltté válik a rendszer.


A szennyvízelvezető hálózatokat nem ilyen hatalmas mennyiségű víz elvezetésére méretezték. Se a szivattyúk, se a csővezetékek nem tudnak megbirkózni a többletként bevezetett csapadékvízzel. A mélyebb fekvésű területeken pedig fel fog törni az utcára a csatorna tartalma!

Kitűnő és környezetbarát megoldás a csapadékvizet összegyűjteni és a szárazabb időszakban öntözésre használni. A víz nagy érték, a nálunk gazdagabb országokban is ciszternában, esővíz gyűjtőben, vagy kerti tóban gyűjtik az esővizet. Ezzel nemcsak környezetüket, hanem saját pénztárcájukat is kímélik, hiszen nem kell külön költeni öntözővízre.

Október 15-től ellenőrizzük az elvezető rendszert.
Ha tiltott csapadékvíz bevezetést találunk, akkor hivatalos eljárást kezdeményezünk az ingatlan tulajdonosával szemben.

  • Első lépésben felszólítjuk a rendellenesség megszűntetésére,
  • másodjára tájékoztatjuk a lehetséges szankciókról.
  • Ha ezután sem működik együtt, jogi útra tereljük az ügyet és bírságot kezdeményezünk.

 
Az ellenőrzési akcióval a jogkövető magatartást kívánjuk ösztönözni, nem a bírság bevételek növelése a cél.

 

Ha Ön nem biztos benne, hogy az Ön körzetében bevezethető-e a csapadékvíz a csatornába, az iktato@pannon-viz.hu címen, a Pannon-Víz Facebook oldalán, vagy a 96/522 630-as telefonszámon érdeklődhet.

 

Közös érdekünk, hogy rendeltetésszerűen használjuk a megépült szennyvíz és csapadékvíz elvezető rendszereket!