Bontás és építés a győri Petőfi téren

Végéhez közeledik az utóbbi évtized legnagyobb szennyvizes beruházása, melytől a győri belváros csatornáinak tehermentesítését várják a szakemberek. Júniusban a Petőfi téri körforgalmi csomópont alatt folyt a munka, rövidesen ismét a felszínre érnek az építők. A napokban néhány ártéri fa kivágására is szükség lesz a Petőfi híd újvárosi hídfőjénél – tudtuk meg ifj Biczó Lászlótól, a Pannon-Víz Zrt. műszaki ellenőrétől.

Hálátlan és népszerűtlen dolog, de sajnos ez a művelet óhatatlanul hozzá tartozik a főnyomóvezeték létrehozásához. Természetesen a fák kivágására engedélyünk van és a pótlásra pedig kötelezettségünk. Ugyanígy történt a vezeték régebben épült szakaszain is.

A szóban forgó beruházás során a Petőfi téren, a zsinagóga mellett, földbe süllyesztve megépült a város egyik legnagyobb szennyvízátemelője.  Az itt beépített szivattyúk Győr-sziget, Újváros valamint Abda, Börcs, Ikrény és Rábapatona szennyvizeit a belvárost kikerülve közvetlenül a Győri Szennyvíztisztítóba juttatják. A környező községek szennyvizeit különösen fontos elkülöníteni, hiszen ezek nagy töménységű, gyakran bűzt okozó szennyvizek. A Petőfi tér és a szennyvíztisztító közti főnyomó vezeték 95%-os készültségi fokon áll, a befejező munkák most következnek.

Ugyanitt el kell bontanunk az árvízi védvonalat gyengítő, rég nem használt föld alatti építményt is. Az egykori olajgyárat ellátó iparivíz rendszer vízkivételi épületéről van szó. A kisalföldi megyeszékhelyet egészen a nyolcvanas évekig kiterjedt és nagy kapacitású iparivíz rendszer szolgálta ki. Az utóbbi évtizedekben az ipari üzemek sorra áttértek saját vízellátó rendszerre, így az iparivíz iránt egyre kevesebb volt az igény, a hálózat visszafejlődött, az ipari vízfogyasztás 88-90 %-kal visszaesett.

   

 

Pályázat