Biztonságos ivóvízellátás

Próbaüzemen a várost ivóvízzel ellátó szivattyú

 

A tavalyi évben energiahatékonysági pályázat keretében Társaságunk szőgyei vízműtelepén egy új, nagy kapacitású hálózati szivattyú került telepítésre. Ez a korszerű eszköz közel 40 éves elődjét váltotta fel, amelyet a telep megépítését követően építettek be és lett Győr város és agglomerációjának vízellátásának egyik meghatározó alappillére.

 

A szigetközi kavics terasz nyúlványán elhelyezkedő Szőgyei Vízműtelep 1980 májusától vált a környék ivóvízellátásának részévé. A telepre jelenleg 18 darab 50-70 méter mélységű partiszűrésű kútból érkezik a nyersvíz, amely vas- és mangántalanítást követően megtisztított ivóvízként a rendszeren keresztül eljut a felhasználók háztartásaiba.

 

 

          

 

Az új szivattyúberuházás hozzájárul a működéshez szükséges energia megtakarításához, valamint nagymértékben növeli a vízműtelep üzembiztonságát. Ez a modern eszköz 1200 m3/h legnagyobb munkaponti teljesítménnyel üzemel és a Mosoni-Duna alatt az NA600-as Keleti főnyomóvezetéken keresztül nyomja a tiszta és egészséges ivóvizet az Erzsébet ligeti és Marcalvárosi víztornyok közreműködésével Győr és térségében élő felhasználóink felé.

 

Felkészülve a nyári megnövekvő vízfelhasználásra, a szivattyút Társaságunk szakemberei egy huszonnégyórás üzempróbára állították üzembe. A próbaüzem sikeresen zárult, a telep továbbra is biztonsággal tudja előállítani az ivóvizet felhasználóink részére.

 

 

         

 

Fotók: Borsi Viktória

 

 

Pályázat