Belvárosi záporkiömlő felújítás

Régóta gyenge pontja volt Győr árvízvédelmének a Belvárosi szennyvízátemelő Mosoni Dunába torkolló záporkiömlője. Árvízkor a folyó megemelkedett vízszintje a záporkiömlő vezetékén behúzódott egészen a Vas Gereben utcai zsilipházig. Ezt az árvízi kockázatot szüntette meg idei első nagyberuházásával a Pannon-Víz Zrt.

Háttérben a régi hajóállomás egyik épületeAz árvízvédelmi szakemberekkel együtt dolgoztuk ki a beruházási programot, melynek során még a védőtöltés felvizi oldalán megépült egy árvízvédelmi akna.  Ebben az új aknában a szakemberek néhány óra alatt elkészíthetik a fa pallókból és homokzsákokból álló ideiglenes zárást, ami meggátolja a víz beáramlást. A hatalmas négyszög szelvényű akna közel tíz méter mélységű. Az oldalfalban előkészítettük két-két sorban a fagerendák helyét. A munka során a záporkiömlő vezetéket is felújítottuk. Méteres átmérőjű műgyanta csöveket fűzünk be a régi vezetékekbe és kicseréltük az elzárókat is. Igyekeztünk a munkát a tavaszi kisvizes időszakra ütemezni, így az építkezést szárazon befejezhettük.

Az építkezés helyszínén mindenkinek megakadhat a szeme azon a műemlék jellegű kis tornyocskán, ami eredetileg a régi győri hajóállomás egyik épülete volt. A hengeres kis torony, kúpos toronysisakkal, tetején széljelzővel a 20. század elején készült fotók szerint uralta a folyópartot. A széljelzője jó tájékozódási lehetőséget adott a győri hajósoknak. Az épület később az ipari vízmű szivattyúháza lett. Ma már a vízpart felől benőtték, eltakarják a fák. Csak a Vas Gereben utca felől érkezők gyönyörködhetnek a kis tornyocskában.

Pályázat