Az illegális csapadékvíz rákötések káros hatásai

A városi infrastruktúra hatékony működésének kulcsa a megfelelően kialakított és karbantartott csatornahálózat. Azonban előfordulhat, hogy egyes felhasználók szándékosan vagy tudatlanságból jogszabályellenesen kötik rá csapadékvíz elvezető rendszereiket az elválasztott rendszerű szennyvízhálózatra. Az illegális csapadékvíz rákötések a szennyvízhálózatokra súlyos kockázatokat jelentenek és károsodást okozhatnak az infrastruktúrában és a környezetben is.

 

Miért veszélyes az illegális csapadékvíz rákötés az elválasztott szennyvízhálózatra?

 

Egyrészt a szennyvízkezelési rendszer túlterhelése miatt. A szennyvízhálózatok kifejezetten a háztartási és/vagy szennyvíz elvezetésére és kezelésére vannak tervezve. Az illegálisan bevezetett csapadékvízzel nagy mennyiségű esővíz kerül a rendszerbe, ami növeli a kezelőberendezések túlterhelését és csökkenti hatékonyságukat.

 

Ezen kívül fennállhat a szennyezés, kiöntés veszélye. Az esővízzel keveredő szennyvíz a törzshálózatból való kifolyást, és annak közterületre való jutását eredményezheti. Ez egyrészt jelentős anyagi károkat okozhat, másrészt fertőzésveszély kockázatával is járhat.

 

Az illegális csapadékvíz rákötések infrastrukturális károkat is okozhatnak, mivel a csatornahálózatok kopnak, károsodnak, ami komoly hálózati problémákhoz vezethet, beleértve az úthibákat és az alapok erózióját.

 

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény végrehajtási szabályait tartalmazó 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 85. § (5) bekezdésének értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba a csapadékvíz bevezetése tilos.

 

A Pannon-Víz Zrt. rendszeresen felhívja a felhasználók figyelmét a csapadékvíz elvezetés helyes módjára és időszakosan közterületről történő vizsgálatokkal ellenőrzi annak betartását. Fontos, hogy az illegális csapadékvíz rákötések estén a szolgáltató kötbér és pótdíj kiszabására jogosult!  Hangsúlyozzuk, hogy az illegális csapadékvíz elvezetés feltérképezésének nem a bírságolás a célja, hanem a szennyvízrendszer rendeltetésszerű használatának ösztönzése, emellett a kiöntések elkerülése.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a csatornarendszerbe bekerülő szálas anyagok (nedves törlőkendő stb.) mekkora károkat okoznak az átemelőszivattyúkban, valamint dugulásokat a hálózaton. Ezek mind óriási többletfeladatot és költséget okoznak.

 

Ahhoz, hogy az elválasztott szennyvízelvezető rendszerek üzembiztosan, problémamentesen üzemelni tudjanak, a felhasználók szemléletváltozására is szükség van. A csatornarendszert mindenki csak arra használja, amire azt megtervezték és megépítették, vagyis elválasztott rendszer esetén kizárólag szennyvíz kerüljön bevezetésre a szennyvízhálózatba.

 

Pályázat