Afrikai küldöttség

Kép: Mamoutou Doucoure, Bandia Cissoko, Janák Emil és Tőke LászlóMali küldötteit fogadta nemrég Janák Emil az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, és Tőke László a Pannon-Víz Zrt. elnök –vezérigazgatója. Az afrikai vízügyi vezetők magyarországi látogatásuk során felkeresték a Magyar Víziközmű Szövetség és a Magyar Hidrológiai Társaság vezetését is. A szívélyes, kötetlen légkörben lezajlott találkozó magyar nyelven folyt, a két afrikai szakember, Bandia Cissoko és Mamoutou Doucoure annak idején a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Ma mindketten az afrikai ország vízügyi vezetői.  A vendéglátó győriek büszkén mutatták be a 125 éve működő győri vízvezeték hálózatot, és a szigetközi vízbázist, mint Európa egyik legjobb adottságú víznyerő helyét.  A Közép Afrikai országban vízellátással foglalkozni nagy kihívás, a vízmérnököknek óriási feladatokkal kell megküzdeni. Mali kisebb falvaiban kézi hajtású, pumpás kutakból jut vízhez a lakosság.

 A vízhordás nők feladata, a háztartási munka része. Jellemző afrikai utcakép: a falu egyetlen kútjánál lányok, asszonyok sorakoznak színes műanyag vödrökkel, lavórokkal, és felváltva pumpálják a kézi szivattyút. Még ők a szerencsések, közel kétezer kisebb településen még kút sincs. A közepes városokban itt-ott már központi szivattyútelep működik, villamos, vagy dízel motoros szivattyúkkal. Néhol a korszerű technika is megjelent: néhány napelemes szivattyútelep is működik. A vízvezeték itt sem jut el a lakásokba, a csőhálózat csak közkutakat lát el, ebből lehet vizet engedni. Nagy bajban van viszont a másfél milliós főváros, Bamako. A főváros vízigényének csak harmadát tudja biztosítani a jelenlegi rendszer, a kétharmad hiányzik. A vízmennyiség még rendelkezésre áll, a városon keresztül folyik a Niger folyó, de a vízellátó rendszer nem épült ki. Kamionokat állítottak szolgálatba, a forgalmasabb helyeken ezekből lehet vizet engedni.

A közelmúltig francia befektetők működtették a bamakoi vízellátó rendszert. A víziközmű befektetés azonban nem hozta meg a várt hasznot, így a befektetők visszavonultak. Tőke László és Janák Emil rámutatott arra, hogy annak idején a győri vízellátó rendszer is magántőkéből, részvénytársasági formában kezdett működni. Alig egy évtized után a magántulajdonú cég működésében állandósultak a zavarok, a vízellátó rendszer működtetését a város vette át. Az afrikai vezetők látogatásának fő célja a tapasztalatszerzés, és a megoldás keresése. A hatvanas-hetvenes években jó néhány afrikai ösztöndíjas diák került Magyarországra tanulni. Győrben a Mayer Lajos Vízügyi Szakközépiskolában több algériai osztály végzett. Néhány algériai mayeros diák itt alapított családot, közülük néhányan most is a vízműnél dolgoznak: Merazga Farouk a győri szennyvízátemelők művezetője, Mechiat Abdelhafid pedig a győri szennyvíztelep műszakvezetője. Az idelátogató Mali vízügyi vezetők annak idején Janák Emil évfolyamtársai voltak, a Budapesti Műszaki Egyetemen. Mamoutou Doucoure kíváncsian nézegette a vízmű ügyeleti központjában a fagy miatt szétrepedt, törött üvegű vízórát. Maliban a lakosság többsége még hírből sem ismeri a vízórát, de ha mégis lenne valakinek, az biztos nem fagyna el. A napi átlaghőmérséklet a téli hónapokban is 20 -25 C° körül alakul, nyáron pedig az ötven fok is gyakran előfordul. 

 

 

Pályázat