Kulcsszerephez jutnak a regionális viziközmű szolgáltatók

Jelenleg lakossági, ipari és mezőgazdasági vízszolgáltatóként közel négyszáz víziközmű vállalat működik az országban, és a kormányzati szándék az, hogy ezek száma 30 körülire csökkenjen - közölte a Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a víziközmű szolgáltatás állami koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón szerdán Szolnokon.

 MTI


Az elkövetkező években látványos összevonások várhatók, amelyekben regionális víziközmű vállalatok kulcsszerephez jutnak, és akár több megyében is náluk összpontosul majd az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés - tette hozzá.

A törvény egyeztetése most zajlik a tárcák között, és a koncepció alapján ezek a víziközmű vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonban lennének - jelezte Illés Zoltán. Mint hozzátette, ha a kormány rövid időn belül elfogadja a törvénytervezetet, a jogszabály még az ülésszak júniusi bezárásáig a parlament elé kerülhet.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg a háztartások 95 százaléka rendelkezik vezetékes ivóvízzel. Az állam a jövőben is az egészséges ivóvizet preferálja majd az ásványvízzel szemben, többek között azért, mert egy köbméter ásványvíz előállítása 1500-szor többe kerül, mint ugyanilyen mennyiségű ivóvíz.

Amennyiben a vízszolgáltató vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek, nem várható a szolgáltatási díjak emelése, hiszen a magáncégekkel ellentétben nem lesz cél az extraprofit megszerzése, és a szociális alapú kompenzációs lehetőségek is megmaradnak - jelentette ki Illés Zoltán.

Szennyvíztisztító szolgáltatásban egy 2009-es adat szerint a hazai lakosság 72,4 százaléka részesül, ez a mutató az Európai Unió (EU) pénzügyi támogatásnak köszönhetően az elmúlt években emelkedett meg 51 százalékról - mutatott rá a az államtitkár. A fejlesztés az elkövetkező években EU-források révén folyatódik, és 2015 végéig az uniós elvárásoknak megfelelően minden 2000-nél nagyobb lélekszámú településen ki kell építeni a szennyvíztisztító rendszert - mondta.

Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy hazai vízközmű-vagyon értékére most csak egy becsült adat van, ami 1000 milliárd forint körüli összegről szól. Egyben bejelentette, hogy miután hivatalos leltár nincs, a napokban elrendeli a vagyon részletes felmérését.

 

Pályázat