A térszint alatti helyiségek elöntése megelőzhető!

 


Belvíz, esőzések, vagy utcai csatornadugulás alkalmával  a szokásosnál magasabb az utcai csatornák vízszintje. Ilyenkor a csatornák telt szelvénnyel üzemelnek, vagyis tele vannak, amíg le nem vezetik a megnövekedett mennyiségű csapadékvizet, szennyvizet. Nem szeretnénk, hogy ez bárkinek is kellemetlenséget okozzon, ezért arra kérjük olvasóinkat, időnként vizsgálják, (vagy vizsgáltassák) meg a pincében, az utcaszint alatt húzódó csatornavezetékeiket.  Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.

Amikor az utcai csatorna tele van, akkor elég a pincében az utcaszint alatti csatornacsöveken egy kis rés, valamilyen szerelési hiba, vagy tömítetlenség, máris dől ki belőle a víz és elárasztja a pincét. Győrben legutóbb például egy rosszul rögzített tisztítónyílás vágódott le a záporeső idején és  percek alatt feltelt szennyvízzel a pincében kialakított számítógépterem.  A fedelek, tisztítónyílások rögzítését célszerű ellenőrizni, érdemes akár utólag is rögzíteni, vagy leterhelni azokat.

A térszint alatti helyiségek elöntése megelőzhető, ha a pince csatorna-vezetékébe visszaáramlást gátló műszaki védelmet építenek be.

 

Teljeskörű védelmet nyújt egy házi kisátemelő egység, amit a pince szennyvízét gyűjtő csatornacsőre szerelnek fel. A beszereléshez érdemes szakember segítségét kérni. A kisátemelő szivattyú a pincében keletkező szennyvizet felemeli utcaszint fölé, és itt biztonságos magasságban, gravitációsan bejuttatja a szennyvízvezetékbe. 

 

 

 

 

 Lényegesen olcsóbb megoldás a visszacsapószelep beépítése. A szerkezet tizenöt-húsz ezer forintért beszerezhető de sajnos nem nyújt teljeskörű védelmet. Az utóbbi években - részben a víztakarékos technikai megoldásoknak köszönhetően- lényegesen sűrűbb és töményebb szennyvíz áramlik a csatornákban. Ha a visszacsapó szelepen fennakad egy darabos vagy szálas szennyeződés, átszivároghat rajta a szennyvíz. A visszacsapószepel  beszereléshez is érdemes szakember tanácsát kérni. Legjobb,  ha csak a pince csatornacsövére szerelik fel, mert így a ház magasabb részein  mindíg használhatók a kézmosók, vécék. Fürödhetnek, zuhanyozhatnak a fent lakók,  minden rendben le fog folyni, egyedül a pince szennyvízvezetéke záródik el, amíg szükséges.   

 

 

 

A pincébe beszerelt házi kisátemelő egység és a  visszacsapószelep a házi szennyvízhálózat része, az ingatlan tulajdonosa építteti be és karbantartásáról, tisztításáról is Ő gondoskodik.

A jogszabályi hátteret a 2011. évi CCIX. Törvény, és a víziközmű-szolgáltatás egyes rendelkezéseinek végrehajtásairól szóló 58/2013.(II.27.) Korm. Rendelet 85 §. (2) adja:

„A gravitációs rendszerű szennyvíz-törzshálózat üzemeltetője az ingatlan előtt húzódó szennyvíz-törzshálózat fedlapszintje feletti szifonszinttel rendelkező lefolyókba jutó szennyvíz, károkozás nélküli elvezetését biztosítja. A fedlapszint alatti szifonszinttel rendelkező lefolyók esetén a felhasználó az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni műszaki védelem beépítésével biztosítja.”

A PANNON-VÍZ Zrt. szakemberei  előzetes egyeztetés után akár a helyszínen is tanácsot adnak a megfelelő műszaki megoldás kiválasztásához. Az egyeztetésre a 96/522 658-as telefonszámon, vagy az iktato@pannon-viz.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

 

 

 

 

 

 

 

Pályázat