40 ÉVE ÜZEMEL A MARCALVÁROSI VÍZTORONY

Immáron 40 éve látja el tiszta ivóvízzel Győr városát Magyarország egyik legnagyobb víztornya, a 63 méter magas Marcalvárosi Víztorony.


Sokan talán még emlékeznek arra, hogy a hetvenes évek közepéig a torony helyén bolgárkertészetek veteményeskertjeit művelték. Viszont abban az időben a város déli irányba való terjeszkedése, új lakótelepek építése miatt szükségessé vált egy új torony építése, amely a magas épületek részére is zavartalanul tudta az ivóvízszolgáltatást biztosítani.


Így 1976. június 12-én Huszár László, a Vízügyi Tervező Vállalat főtervezőjének tervei alapján kitűzésre került a létesítmény alapja. A kedvezőtlen altalaj viszonyok miatt a torony alaptestét 145 db, 98 cm átmérőjű, és 12,5 méter mély Benoto típusú fúrt vasbeton cölöpre támasztották, ami még kivételesebbé tette az építményt.


A vasbeton törzs csúszószsalus technikával készült, mely köré a terepszinten összeszerelt acéllemez víztartályokat egy speciális hidraulikus emelőszerkezettel felhúzva helyezték el. A felső víztartály 2000 m3 az alsó pedig 4000 m3 víz befogadására képes.

A torony építése csaknem kétszer hosszabb ideig tartott a tervezettnél, de végül 1982.06.30-án került beüzemelésére és azóta is zavartalanul látja el a környező magas épületek ivóvíz szükségletét, ahova a víz közvetlenül a révfalui vízműtelepről érkezik a főnyomóvezetéken keresztül.

A torony megépítését követően, 18 évvel később vasbeton szerkezetjavításon, majd 2015-ben az alsó tartály szerkezet és töltő-ürítő vezeték felújításon esett át.

A szerkezeti rekonstrukciókon túl a torony arculata is időközben megújult. Győr Város Önkormányzata kezdeményezésében a torony külleme 2018-ban szakított az addigi jellegzetes bordó-szürke 

színezetével, megjelenése egy vidámabb, egyedi színvilágot kapott az egyik legismertebb magyar képzőművész, Maurer Dóra tanítványa, Varga Bertalan tervei alapján és vált Győr egyik üde színfoltjává.

Mindamellett a víztoronynak nem csak stílusa újult meg az utóbbi időben, hanem környezetére is kiemelt figyelmet fordít a város. Jelenleg a marcalvárosi víztorony udvarán meglévő extrém sportpálya felújítása zajlik, melyet Győr Város Önkormányzat képviselője kezdeményezett, fejlesztve ezzel a helyi fiatalok sportolási lehetőségeit.


Büszkék lehetünk arra, hogy városunkban egy országos szinten kiemelkedő létesítmény biztosítja a helyi ivóvízellátást és egyben színesíti a város látképét.

 

 

 

 

 

További fotók a Marcalvárosi víztoronyról:

    

Pályázat