Egyre többen szereltetnek locsolómérőt

A kényszerű bezártságban többen kertészkednek, megnőtt az igény a locsolómérőkre. Cikkünkben utánajártunk, kinek éri meg beszereltetni és hogyan érdemes hozzákezdeni.

Locsolómérővel lényegesen olcsóbban juthatunk vízhez. Az itt mért vízmennyiségre ugyanis nem kell szennyvízdíjat fizetni. Cserébe persze ki kell alakítanunk a vízaknában a mérőhelyet, meg kell venni a vízmérőt, le kell plombáltatni és szerződni kell a Pannon-Vízzel.

Mielőtt belevágunk, érdemes számolni. A képlet egyszerű- minél több olyan vizet használnak - ami nem kerül vissza a szennyvízcsatornába, annál gyorsabban térül meg a locsolómérőjük. 

A megtakarítás egy köbméter vízen közel 350  Ft, ezzel szemben pedig a beruházás  költsége áll. A locsolómérő a Felhasználó tulajdona, így ha meghibásodik, a háztulajdonos saját költségén javíttatja, és nyolcévente cserélteti. Ennek díja a leggyakoribb típusnál bruttó 19 300 Ft. Megközelítőleg, tehát annak éri meg, aki egy szezonban 20 - 30 m3-t elhasznál locsolásra. Ez azért jóval több víz, mint ami egy kisebb előkert locsolásához kell.

A locsolómérő helye a vízmérő aknában van. Nem szerelhető fel a hátsó kertben, melléképületben, kamrában vagy a mosogató alá. A hely kiválasztás legtöbbször nem okoz gondot, majdnem mindenhol a vízakna mellett van a kerti csap. Így csak egy kis szerelésre lesz szükség az aknában.

A locsolómérő helyének kialakítását célszerű vízvezeték szerelővel elvégeztetni. Ha magunk csináljuk és elrontunk valamit, nagyon drágán sülhet el a barkácsolás, sok vizünk elfolyhat.

Egy átlagos helykialakítás anyagárral együtt 35-40 ezer forintból megoldható, persze helyszíne válogatja. Érdemes több mesterembertől is ajánlatot kérni.

Vízmérőt a kereskedelmi forgalomban vehetnek, legtöbbször ezt is a mester szokta hozni. Ha elkészült a szerelés, jelezzük ezt az 522 630-as  telefonszámon vagy az iktato@pannon-viz.hu e mail címen. Ezután a Pannon-Víz szakembere keresni fog minket. Időpont egyeztetés után kijön,  ellenőrizni és leplombálja a mérőt.  A járvány miatti veszélyhelyzet még tart, ügyfeleink és munkatársaink biztonsága érdekében csak fokozatosan állunk vissza a normál üzemre. A plombálásokra már veszünk fel időpontokat, ügyfélszolgálatunk nyitását későbbre tervezzük.

Jelenleg közel háromezer locsolómérős ügyfelünk van,  főleg győri és Győr-környéki Fogyasztóinknál. Győr-Ménfőcsanak, Győrújbarát és Nyúl magasabban fekvő részein különösen sokan választják ezt a megoldást. A magasabb területeken mélyebb kútra lenne szükség, ezt jóval drágábban lehetne fúratni.

A kertészkedők mellett a kerti tó tulajdonosoknak, vagy az automata öntözőberendezést használóknak is érdemes mérlegelni és számolni.

Kerti tó esetében is optimális választás a locsolómérő. Ha kútvízzel töltjük fel kerti tavunkat, a kútvíz vas és mangántartalma a levegővel érintkezve lassan oxidálódik,  barnás, opálos színt ad a kerti tó vízének, ami nem szép látvány.

Az automata öntözőrendszerek fúvókáinak finom alkatrészeinek a kútvízből kiváló vas és mangán szintén nem tesz jót. A barnás lerakódások hamar megjelennek az alkatrészeken, eltömik azokat.

A vezetékes víz kitűnő minőségű, a vízben lévő vasat és mangánt természetes eljárással távolítjuk el. A csapvíz sem klórt, sem más fertőtlenítőszert nem tartalmaz.

Akinek saját kútja van, nem nélkülözhet bizonyos műszaki jártasságot sem a kút működtetéséhez. Adott esetben ki kell tudni tisztítani egy lábszelepet, vagy tudni kell mi van akkor, ha lelevegősödik a szivattyú. Aki a locsolómérőt választja, nem kell további tízezreket szivattyúra, szívócsövekre és elektrom