Kapuvári szennyvíztisztító

 

A kapuvári szennyvíztisztítóban tíz település szennyvizét tisztítjuk:
Kapuvár, Babót, Veszkény, Szárföld, Osli, Öntésmajor, Vitnyéd, Hövej, Himod és Csermajor. A szennyvíztisztító Kapuvár észak-keleti határában található. A Kapuvári Szennyvíztisztító első ütemét 1974-ben helyeztük üzembe, azóta több ütemben korszerűsítettük.
A szennyvíztelep eleveniszapos rendszerű, a tisztítást a szennyvízben lévő élő baktériumkultúrák végzik. Az üzemeltetés során optimális feltételeket biztosítunk a szennyezőanyagok lebontásához. A tisztított szennyvíz befogadója a Kis- Rába folyó. .2013-ban mérföldkőnek számító rekonstrokció fejeződött be e szennyvíztisztítóban.

 

 

 kap szvtp térk kapszvtp google kapszvtp légi


 

 

Másfél éves fejlesztési munka fejeződik be a napokban a Kapuvári Szennyvíztisztítóban. A szakemberek jelenleg a műszaki átadáson dolgoznak, ezután kezdődhet a próbaüzem. Rövidesen egy ünnepélyes záró rendezvény keretében fogják bemutatni az önkormányzati vezetőknek és a sajtó képviselőinek a megújult tisztítóművet. Képriportunk a próbaüzem idején készült. A hetvenes években épült szennyvíztisztítót több lépcsőben korszerűsítette az üzemeltető Pannon-Víz Zrt. A mostani, közel 600 millió forintos saját forrásból megvalósított átfogó rekonstrukció mérföldkőnek számít a tisztítómű történetében. 

A szennyvíztisztító telepre érkező szennyvíz fogadása és előkezelése egy új kombinált műtárgyon történik. Az új műtárgy-együttes tartalmazza a szemcsés, darabos anyagok leválasztását végző gépi rácsokat, az új homok és zsírfogó ikerműtárgyat és a párhuzamos előülepítő rendszert. A szennyvizek egy újonnan megépített medence-rendszerbe kerülnek itt megfelelő oxigénellátás mellett történik a szennyvíztisztítás. Innen a szennyvíz további biológiai kezelésre kerül a felújított eleveniszapos medencékre. Hosszú szünet után ismét működhetnek az iszaprothasztó tornyok. A keletkező biogáz is hasznosításra kerül, azzal fog történni az épületek és a rothasztó tornyok fűtése. A rothasztókból kikerülő iszapnak nemcsak a bűzhatása lesz kisebb, de mennyisége is 30 százalékkal csökken a jelenlegihez képest. A gazdák pedig földjeiken ugyanúgy hasznosítani tudják továbbra is az iszapban lévő tápanyagokat, mint eddig. Kialakításra került egy települési folyékony hulladék fogadó akna, ahol a szippantó gépjárművek ürítése történik, valamint egy a magas szervesanyag tartalmú anyagok fogadására alkalmas akna, ahonnan ezek az anyagok a rothasztó toronyba kerülnek.

A rövidesen kezdődő próbaüzem során szélsőséges időjárási körülmények közt is kipróbálhatják a tisztítási technológiát.

 

 

 

 

Korábban
2012. július

Teljes erővel folyik a munka a Kapuvári szennyvíztisztítóban. Nyár elejére már kicserélték a fűtési vezetékeket, beépítették az új kazánokat. Ott jártunkkor éppen az új tisztítóműtárgy építését kezdték meg, a markoló éppen az alaplemez helyét készítette elő. A rothasztó külső felületét nagynyomású vízsugárral tisztították meg, nemsokára rákerül az új bevonat. Jelenleg a belső bevonat eltávolításán dolgoznak a szakemberek. A tisztítómű korszerüsítése után javulni fog a szennyvíztisztítás hatásfoka, megoldódik a szennyvíziszap kezelés kérdéseis - tudtuk meg Mészáros Petrától, a kapuvári szennyvíztisztító vezetőjétől.

Pályázat